یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

اهمیت رسالت والدین در پرورش کودکانی پویا، شاد، دارای اعتماد به نفس بر هیچ‌کس پوشیده نیست. چرا که کودکان دارای اعتماد به نفس بالا و شایسته به مراتب راحت‌تر می‌توانند در مواجهه با چالش‌ها و مشکلات تصمیم‌گیری کنند. در واقع شکل‌گیری اعتماد در برابر بی‌اعتمادی، پایه و اساس امید و امیدواری در بزرگ‌سالی را تشکیل می‌دهد. به دیگر سخن اعتماد در سال‌های نخست زندگی کودک شکل می‌گیرد و سنگ بنای امیدواری را تشکیل می‌دهد.
 
اما اعتمادبه‌نفس چیست؟
اعتماد به نفس مجموعه‌اي از رویکردها، باورها و احساساتي است كه هر فرد از خودش دارد. تعریف هر فرد از خود، باورها، ایده‌ها و عقایدش روي انگيزه‌، نظرات و رفتارهاي شخصی‌اش تأثیرگذار بوده و هر قدر این تعاریف دارای جنبه‌های مثبت و امیدوارکننده باشند، فرد دارای اعتماد به نفس بالاتری است.
از آنجا که شكل‌گيري الگوي اعتماد به نفس، خيلي زود و در کودکی در زندگي آغاز مي‌شود، والدین باید شیوه‌های تقویت این حس را بیاموزند. والدینی که به‌موقع نیازهای کودک در مورد گرسنگی، تشنگی، احساس سرما و گرما، خیس کردن و ... را مرتفع می‌سازند این حس اعتماد را در کودک به وجود می‌آورند که اطرافیان قابل‌اعتماد و اتکال هستند. از سوی هر گونه اهمال و سستی در برآوردن حاجات کودک منجر به افزایش حس بی‌اعتمادی به والدین می‌شود و حس بد ناامیدی در او شکل می‌گیرد.
 
نقش والدین در اعتمادسازی
در سنین بالاتر حمایت از کودک در برآورده ساختن نیازهای شخصی خودش، باارزش‌ترین هدیه‌ای است که والدین می‌توانند به کودکان بدهند چرا که این حس را در کودک به وجود می‌آورد که گام در راه تکامل گذاشته است و مسیر را صحیح انتخاب کرده است. مثلا يك كودك نوپا كه راه رفتن را براي اولين بار تجربه مي‌كند، دچار حس انجام يك كار مي‌شود كه باعث تقویت اعتماد به نفس مي‌شود. يادگيري برخاستن پس از تلاش‌هاي ناموفق قبلي به كودك مي‌آموزد كه او مي‌تواند و این توانستن، حس اعتماد به نفس به او را دو چندان می‌سازد. به همين دليل است كه نقش والدين، كمك به كودك براي شكل‌گيري يك وضعيت دقيق و سالم از خودآگاهي است.
 
چگونه می‌توان اعتمادبه‌نفس کودکان را افزایش داد؟
ایجاد اطمینان از ناحیه والدین، بر آوردن به‌موقع نیازهای کودک، تلاش برای ایجاد خودکنترلی، دادن قدرت انتخاب به کودک، جداسازی تدریجی کودک از شرایط حمایتی و قرار دادن کودک در موقعیت‌های چالشی، پرهیز از تعریف و تمجید بیجا، عدم مقایسه فرزند با همسالان، دادن مسئولیت به کودکان در امورات مختلف و ... می‌توانند در افزایش حس اعتمادبه‌نفس کودکان مؤثر باشند. کودکانی از سنین کودکی قدرت مواجهه با چالش‌های اجتماعی در مهدکودک، مدرسه، پارک، باشگاه و ... را پیدا می‌کنند، در آینده با اعتمادبه‌نفس بیشتری گام در جامعه می‌گذارند و راحت‌تر و آسان می‌توانند احقاق حق کنند و در مقابل کژتابی‌های جامعه امروز محکم‌تر دوام می‌آورند.
 
سخن پایانی
در خاتمه باید اذعان داشت فرصت انتخاب و تصمیم‌گیری برای کودکان کلیدی اساسی برای اعتمادبه‌نفس است. این موضوع به آن‌ها اجازه می‌دهد که احساس قدرت کنند. در حقیقت اعتمادبه‌نفس را می‌توان سلاحی در برابر چالش‌های موجود در سطح جامعه امروزی نامید و هر چه والدین در دوران کودکی بر روی تجهیز فرزندانشان به این سلاح مطمئن و قابل‌اعتماد، هزینه کنند، کودک در آینده با مشکلات کمتری مواجه خواهد شد و به زبان ساده راحت‌تر از پس مشکلات بر خواهد آمد. در ضمن كودكاني با اعتماد به نفس بالا، از ايجاد ارتباط با ديگران لذت مي‌برند، در تصمیم‌گیری‌ها منطقی عمل می‌کنند، در مناسبات اجتماعي راحت‌تر هستند و از فعاليت‌هاي گروهي لذت مي‌برند و از همه مهم‌تر اینکه از استقلال کافی برخوردارند.
 
فلذا توصیه می‌شود خانواده‌ها برای پرورش کودکانی با اعتماد به نفس بالا خود را از مشاوره با اهل‌فن و مشاوران دلسوز بی‌نیاز نبینند و یا با مطالعه منابع مختلف، مسیر تربیتی صحیح فرزندان خود را بیابند.
 
فرزانه شقاقی: روانشناس
 
 

دیدگاه‌ها  

#1 امیر 1399-10-05 18:11
نسل هم سن و سال ما که متولدین دهه 50 و 60 هستن میدونن که نه تنها کسی به ما اعتماد به نفسی نداد بلکه تا جایی که مقدور بود از خانواده گرفته تا معلم و استاد دانشگاه و... به جز معدود افراد بامحبت از نامبردگان فوق دائم سرکوب کردن و مانع شدن!!!حیف... چه استعدادهایی که نابود شد با این رویه غلط جامعه.هیچکس نپرسید بابا حرف حسابتون چیه،نظرتون چیه؟ اصلا چی می گید!!!

چون وا نمی کنی گره ای، خود گره مشو

ابرو گشاده باش چو دستت گشاده نیست
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا