یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

یکی از اساتید کارکشته و با تجربه دانشگاه‌های کشور که اصالت لرستانی داشته و سال‌های بازنشستگی را سپری می‌کند، سال‌ها پیش در نشستی دانشجویی، در نقد رفتارهای اقتدارگرایانه، خودکامگی و برنامه‌های فرهنگی رضاشاه، گفت:
«هرکدام از ما ایرانی‌ها یک رضاخان در درون خود داریم که اگر زمینه بروز و ظهور آن فراهم شود، ممکن است کارهایی بکنیم که به فکر امثال رضاخان هم نرسیده باشد!»
از بین بردن قومیت‌ها به‌منظور یک دست کردن جامعه، یکی از راهبردهای پهلوی اول برای انحصار و تمرکز قدرت در مرکز و تبلور آن در دستان خودش می‌باشد؛ رضاشاه در این باره تا جایی پیش می‌رود که در سال 1316 ایران را به 10 استان تقسیم کرده و بدون لحاظ کردن هویت قومی و ملاحظات اجتماعی این استان‌ها، برای هر استان شماره‌ای (یک، دو، سه و...) در نظر می‌گیرد.
به عنوان نمونه، در این تقسیم‌بندی، استان لرستان در محدوده «استان ششم» قرار گرفته و از نظر اداری و سیاسی زیر نظر اهواز قرار می‌گیرد تا این که در سال 1340 فرمانداری کل لرستان تشکیل شده و این استان از خوزستان جدا می‌شود.
اجباری کردن کلاه شاپو (پهلوی)، تمسخر قومیت‌ها، زبان، لهجه‌ها و گویش‌های رایج در کشور را می‌توان از جمله اقداماتی دانست که در دوره پهلوی برای یکپارچه‌سازی جامعه از نظر هویتی و زبانی، انجام شد.
ایجاد شخصیت‌های لهجه‌دار و ساده‌لوح در تولیدات سینمایی، فرهنگی و هنری نظیر «صمد»، «آقای هالو» و... را می‌توان در این راستا تعریف کرد؛ متأسفانه در تولیدات تلویزیونی و سینمایی بعد از انقلاب اسلامی هم این نوعِ نگاه به‌صورت پنهان و آشکار دیده می‌شود.
در بیشتر این آثار هنری تنها و تنها به بهانه خنداندن تماشاچی، گویش‌ها و لهجه‌های مختلف خارج از مرکز، مورد ریشخند قرار می‌گیرد؛ اگر بگوییم که این رویه در حال تبدیل‌شدن به شکلی از «نئوفارسیسم» یا فارس گرایی افراطی است، سخن به گزافه نگفته‌ایم.
بخش‌نامه جدید وزارت آموزش‌وپرورش درباره شرایط و ضوابط موردنیاز برای جذب معلم، گواه این مدعاست؛ در این بخشنامه که در رسانه‌های سراسری منتشر شده و گویا به ادارات کل آموزش و پرورش استان‌ها هم ابلاغ‌شده، استخدام و به‌کارگیری افراد لهجه‌دار برای تدریس در مدارس ممنوع شده است.
در صورت اجرایی شدن این دستور، علاوه بر این که دست نخبگان و معلمان توانمند در استان‌ها برای تدریس در مدارس تهران و شهرهای فارس نشین کوتاه می‌شود، بلکه به کاری گیری این افراد در مدارس بومی این استان‌ها نیز متوقف خواهد شد.
مشکل دیگری که این نگاهِ افراطی در آموزش‌وپرورش این مرز و بوم ایجاد خواهد کرد، این است که نیروهای علاقه‌مندی که به خرده‌فرهنگ‌ها و آداب‌ورسوم قومیت‌ها آشنایی دارند و نیز تاریخ، ادبیات، فرهنگ و هنر استان و قوم خود را بهتر از هر معلم مرکز نشینی می‌دانند و می‌شناسند، فرصت انتقال دانسته‌ها و تجربیات خود را به نسل‌های آینده این سرزمین را از دست می‌دهند؛ نسلی که بیش از هر زمان دیگری به شناسایی فرهنگ و آداب پیشینیان خود نیاز دارند.
به جرأت می‌توان گفت که هیچ مسئول و یا مدیر با غیرت و وطن‌دوستی نه می‌خواهد و نه به خود اجازه می‌دهد که دستوری صادر کند که به‌موجب آن بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی کشور از بین برود.
نگارنده توهم توطئه ندارد، این کار فقط از عهده مدیران غرب‌زده و احیاناً «دو تابعیتی» که دل در گرو بیگانگان دارند، برمی‌آید؛ همان کسانی که پای سند 2030 یونسکو موسوم به «توسعه پایدار» را امضاء کرده‌اند، احتمالاً در تنظیم و ابلاغ بخشنامه جدید آموزش و پرورش هم نقش داشته‌اند.
استحاله فرهنگی و ترویج سبک زندگی غربی در سال‌های اخیر در دستگاه‌های فرهنگی بیشتر شده است؛ در حوزه سینما و تلویزیون این نوعِ نگاه کاملاً محسوس است؛ نمایش خانواده‌های تک والدینی، بی‌حجابی افسارگسیخته در تولیدات فرهنگی، رسمیت دادن و عادی کردن روابط دختر و پسر قبل از ازدواج، در بیشتر فیلم‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی، ترویج زیرپوستی هم‌جنس‌گرایی، استفاده از گفتگوهای (دیالوگ) مبتذل و نیز رواج بی‌بندوباری به‌ویژه در تئاترها و نمایش‌های خیابانی از مصادیق بارز ترویج غرب‌گرایی در نهادهای فرهنگی کشور است.
وضعیت به‌گونه‌ای شده که خیلی از والدین برای جلوگیری از بدآموزی محصولات فرهنگی، از بردن فرزندان خود به سینماها و سالن‌های تئاتر خودداری می‌کنند؛ حالا نظام آموزش‌وپرورش کشور به مرکز ثقل اجرای برنامه‌های فرهنگی برای استحاله فرهنگی و هویتی نسل آینده این مرز و بوم تبدیل شده است.
چندی پیش با اعلام نگرانی رهبر معظم انقلاب اسلامی و نیز واکنش اصحاب رسانه و سایر دلسوزان کشور به امضای سند 2030 سازمان ملل متحد، آموزش و پرورش امضای این سند را تکذیب کرد و حال آن که واقعیت چیز دیگری را روایت می‌کرد؛ سند مذکور از سوی ایران پذیرفته‌شده بود و دُم خروس از لابه‌لای تکذیبیه‌ها و حاشا کردن‌ها بیرون زد.
همان‌طور که این قلم بارها اشاره کرده، قومیت‌ها و خرده‌فرهنگ‌ها به‌مثابه ریشه و ستون‌های فرهنگ و هویت ملی و زبانی کشورمان است؛ هرچه این ستون‌ها مستحکم‌تر باشد آسیب‌پذیری فرهنگ ایرانی اسلامی کم‌تر خواهد شد.
ولی اگر این ریشه‌ها قطع شود و خرده‌فرهنگ‌ها از بین برود در نهایت هویت ملی نیز به‌مرور دستخوش تغییر و دگرگونی به نفع فرهنگ‌های مهاجم خواهد شد.
در طول تاریخ و به‌ویژه یک صد سال اخیر، کشورمان از ناحیه افراد سست‌عنصر و به‌اصطلاح «دو تابعیتی» های سیاسی و فرهنگی آسیب‌های فراوانی دیده است.
دوتابعیتی های بانکی که با اختلاس‌های کلان و چندین هزارمیلیاردی، دَمار از روزگار نظام بانکی کشور درآورده‌اند؛ دوتابعیتی های سیاسی نیز کم به این کشور آسیب نزده‌اند؛ حالا نوبت «دو تابعیتی‌های فرهنگی» است تا دست نسل آینده این کشور را از داشته‌های فرهنگی و تاریخی‌اش تهی کند.
این‌ها دنباله‌روهای افرادی نظیر «میرزاملکم خان» و «سیدحسن تقی زاده» و جریان شبه روشنفکری هستند که در بیش از یک قرن گذشته تمام تلاش خود را برای دین زدایی و رخنه فرهنگ غرب در این کشور به کار گرفته‌اند؛ دلسوزان و مسئولان کشور هر چه سریع‌تر باید دست این افراد را از نهادهای فرهنگی به‌ویژه آموزش و پرورش کوتاه کنند.
در رد بخشنامه جنجالی وزارت آموزش و پرورش همین بس که اکثر دانشمندان و استادان به نام زبان و ادب پارسی، در دهه‌های گذشته، دانش‌آموخته مکتب‌خانه و معلمان لهجه‌دار غیر مرکز نشینی هستند که زبان و ادب پارسی را به بهترین شیوه ممکن به آن‌ها یاد داده‌اند؛ استاد جلال‌الدین کزازی، زنده‌یاد استاد عبدالحسین زرین‌کوب و...ازجمله این مفاخر ملی می‌باشند.
کنار هم قرار دادن امضای سند 2030 سازمان ملل متحد، ابلاغ بخشنامه اخیر برای ممنوع کردن استخدام معلمان لهجه‌دار، تدوین غیر کارشناسی و تفرقه‌افکنانه کتاب «زبان‌شناسی استان لرستان» و نیز تدوین و تهیه کتاب یاد شده در استان‌های خراسان شمالی، کردستان، کرمانشاه و ایلام به ضرر «قوم لر» به‌عنوان بزرگ‌ترین قومیت کشور، حاوی این پیام است که دوتابعیتی های فرهنگی به عنوان پیاده‌نظام جبهه استکبار، زیرپوستی و آرام‌آرام در حال اجرای شبیخون و ناتوی فرهنگی در کشور هستند.
نئوفارسیسم نوعِ وطنی نئونازیسم و نژادپرستی افراطی بوده که در حال رخنه به نهادها و دستگاه‌های فرهنگی می‌باشد؛ مسئولان مربوطه هرچه سریع‌تر جلوی این روند ناصواب را بگیرند تا این آفت اجتماعی به سایر بخش‌های جامعه رسوخ نکند؛ که اگر چنین شود همبستگی و وحدت جامعه ایرانی آسیب جدی خواهد دید.
دیگر این که افکار و عقاید تفرقه‌افکنانه و تجزیه‌طلبانه که تاکنون مذموم و مورد نکوهش بوده است، زمینه ظهور و بروز یافته و وجاهت اجتماعی خواهد یافت.
لفظ «دوتابعیتی» حتماً فقط شامل افرادی نمی‌شود که کارت سبز (گرین کارت) آمریکا را داشته و یا دارای تابعیت مضاعف سایر کشورها باشند، افرادی هم که دل درگرو خارج از مرزها دارند نیز در زمره این گروه محسوب می‌شوند.
دو تابعیتی‌ها در حوزه نظامی، اطلاعات مهم و محرمانه کشور را به دشمنان می‌دهند؛ در حوزه سیاسی، به نفع بیگانگان قراردادها و معاهده‌های خانمان‌برانداز منعقد می‌کنند؛ در حوزه فرهنگ و هنر، سینما و کتاب، چهره‌ای نازیبا و منفی از کشور در برابر دیدگان جهانیان ارائه می‌دهند و بالاخره در حوزه تعلیم و تربیت، زمینه استحاله فکری و عقیدتی آینده‌سازان جامعه را فراهم می‌کنند.
استحاله فکری و فرهنگی خطرناک‌ترین نوعِ نفوذ است؛ به همین خاطر پالایش این افراد از نظام آموزش‌وپرورش و سایر نهادهای فرهنگی، بیش از گذشته ضروری به نظر رسیده و اجتناب‌ناپذیر است.


مصطفی رباطی

دیدگاه‌ها  

#1 همشهری 1396-06-05 08:16
با تشکر از نقد زیبا وقلم شیوایتان انشاالله مسئولین فرهنگی پیگیری کنند
نقل قول کردن
#2 ایران لره 1396-06-05 11:18
1_ایجاد فراکسیون لرزبانان2_تدوین کتابهای اول دبستان تا دانشگاه به زبان لری3_کلانشهر شدن شهرهای لرنشین4_ایجاد پالایشگاه و پتروشیمی های متعددنفت وگاز5_ایجاد شبکه ملی لرها به عنوان اولین مردمان و زایندگان ایران طبق حقوق بشر6_به دست گرفتن تبلیغات فضای مجازی و رسانه ها7_بهره بردای از منافع و معادن کلان8_ایجادزیر ساختهای بین المللی برای ورود توریست به شهرهای لرنشین طبق اصول یونسکوبرای جهانی سازی9_آماده سازی و توانمندسازی نخبگان و دانشمندان و مردمان شهرهای لرنشین برای افتخار کردن به قوم بزرگ "لر"10_رایزنی سیاسی سطح کلان ایران و بین الملل برای توجیه طرح های مناطق لرنشین و لرزبان.
نقل قول کردن
#3 علی 1396-06-05 12:26
بسیار زیبا بیان کردید امروز حفظ فرهنگ آبا واجدادی وظیفه همه اقشار جامعه بخصوص شیر زنان جامعه کهن لرستان است متاسفانه یک عده آنهم محدود به دنبال از بین بردن چهره واقعی ایران هستند ایران با قومیت هایش زنده است هرگز کشتارهای فجیع زنان وکودکان قوم لر را توسط خاندان پهلوی از یاد نخواهیم برد .فارسی حرف زدن هم قومی هایم نشان دهنده شعور ورشد فرهنگی آنها نیست بلکه رشد فکری وجایگاه اجتماعی نشان دهنده شعور ورشد فرهنگی است .باتشکر از یافته عزیز.
نقل قول کردن
#4 داودی 1396-06-05 12:30
ممنون از آقای رباطی و یافته عزیز بابت پرداختن شان به این مساله!
اما فکر نمی کنم این مساله ربطی به سند 2030 داشته باشد، اتفاقا سند 2030 بخشی از تأکیداتش بر روی توجه به قومیت ها و کاستن از تمرکز زدایی و دفاع از آموزش زبان مادری است.
نقل قول کردن
#5 و عینی 1396-06-05 12:44
ار لطف کنید منیع این گفته تان که : بزرگترین قومیت کشور لرها هستند را اراٸه فرمایید سپاسگزاریم
نقل قول کردن
#6 محمد 1396-06-05 14:05
لطفا در مورد بازی امروز خیبر مقابل پاس همدان مطالبی بنویسید
نقل قول کردن
#7 ایران لره 1396-06-05 18:12
به نقل از و عینی:
ار لطف کنید منیع این گفته تان که : بزرگترین قومیت کشور لرها هستند را اراٸه فرمایید سپاسگزاریم

لرهای کاسیتی اولین انسان های هوشمند هستند که در ایران زندگی می کردند.اولین زادگان ایران_بومیان این سرزمین هستند.2_آریاییه ا وقتی از قفقاز شمالی به ایران مهاجرت کردند.لرستانیها از بوشهر تا نزدیکی همدان کنونی را در بر داشته اند_مادها در هگمتانه.پارسها در منطقه لرها(آمیخته)و پارتها در خراسان سکونت پیدا کردند.زبان اولیه ایران لر بوده ولی به خاطر تبعیض و طبق اتفاقات که درطول تاریخ برای منطقه لرستان بوجود آمده الان حکومت دست غیر لراست.جمعیت لوران 20 میلیون لرزبان و 60 میلیون لرتبار وجود دارد.بقیه اش رو در تاریخ بخون.
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا