یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

 تقارن درگیری مردم ایران با بیماری کووید 19 و ایام پایانی سال، تقابل‌هایی را ایجاد کرده که مردم چاره‌ای جز انتخاب معقول‌ترین گزینه و رها شدن از برخی آداب و رسوم را ندارند.



به گزارش ایرنا، مبارزه با ویروس کرونا و تلاش برای رهایی از دام این ویروس دغدغه اصلی بسیاری از کشورها از جمله مردم ایران شده و تمام برنامه‌ها و اقدامات مردم و مسئولان تحت تأثیر این ویروس قرار گرفته است و این روزها مردم به خوبی درک کرده‌اند که چاره‌ای جز انطباق برنامه زندگی با عملکرد سریع و پیشروی بیماری کرونا ندارند.
این در حالی است که مردم بسیاری از نقاط ایران آداب و رسومی منحصر به فرد در ایام پایانی سال و روزهای نخستین سال جدید دارند که هرساله رونق افزای فضای این روزها بوده‌اند ولی امسال به ناگزیر چاره‌ای جز حذف و کم‌رنگ شدن آن‌ها باقی نمانده است.
اگرچه برخی افراد سرسختانه در روزهای گذشته تلاش در انجام برخی مراسمات و آئین‌ها داشتند اما اکنون با افزایش روزافزون مبتلایان به این بیماری کاملا بر همگی اثبات شده است که سرسختی ویروس کرونا بسیار بیشتر است و باید اجرای تمام امور را در سایه توجه به کرونا به انجام رساند تا بلکه از گزند این ویروس در امان ماند.
ایران سرزمینی کهن با فرهنگی غنی و مملو از آداب و آئین‌ها و گوشه گوشه این سرزمین پرافتخار مهد آداب و رسومی است که در سالیان طولانی، روزهای خوش و ناخوش این سرزمین با اصول و قواعد لازم برجای آمده است اما ناخوشی این روزها از رنگ مهاجمی است که هیچ‌چیز را بر سر جای خودش نگذاشته و همه امور را تحت تاثیر خود قرار داده است.
اکنون مواجهه با این ویروس سرکش و ویرانگر و به منظور عدم برگزاری تجمع‌ها و دورهمی های هرچند کوچک و ممانعت از میزبانی ویروس کرونا باید از برگزاری سنت‌ها و رسوم صرف‌نظر کرد و این ایام را مطابق با رسوم دوری از ویروس کرونا برگزار کرد.



رئیس انجمن جامعه‌شناسی لرستان گفت: اکنون رویارویی با بیماری کووید 19 دارای 2 بعد حاکمیتی و اجتماعی و فردی است.
مجتبی ترکارانی بیان کرد: در راستای مقابله با بیماری کرونا بعد حاکمیتی و دولت دارای وزن سنگین‌تری است اگرچه این ابعاد باید هم راستا باشند.
 
وی با تاکید بر تاثیر فراوان نقش دولت و حاکمیت بر این موضوع اظهار داشت: در این راستا باید زمینه‌های لازم فراهم شود تا اقدامات فرهنگی و اجتماعی جوابگوی نیازهای جامعه باشد.
ترکارانی اظهار داشت: در لرستان باورها و رسومات قوی هستند و مردم سالیان با این باورها زندگی کرده‌اند و اکنون در شرایط کنونی جامعه باید این باورها را کنار گذاشت که برای مردم کار سختی است.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی ترس و استرس کنار گذاشتن این باورها که به‌نوعی وابستگی مردم هستند بسیار سخت‌تر می‌شود و باید با برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی جامعه را به این سمت سوق داد و فرهنگ‌سازی شود که حذف و یا کم‌رنگ کردم آداب و رسوم به منظور سلامت فرد و تمام جامعه است.
رئیس انجمن جامعه شناسان لرستان با اشاره به رسوم و مناسکی مانند پنجشنبه آخر سال و ضرورت منع مردم در برگزاری این مراسمات ادامه داد: خوشبختانه تا حدودی افراد از طریق رسانه‌ها آگاه شده‌اند اما افراد مسن و عمری را با آداب و سنن سپری کرده‌اند و ظهر پنجشنبه آخر سال و حضور بر مزارها را امری لازم می‌دانند.
وی یادآور شد: جامعه ما نوستالوژی زندگی می‌کند و اگرچه افراد سال‌ها در جامعه شهری زندگی می‌کنند اما همچنان تعلقات فکری به گذشته‌ها و رسوم دارند در حالی که اکنون فرصتی برای ایجاد تعلقات جدید است.
ترکارانی بیان کرد: اگرچه در شرایط معمولی جامعه برگزاری مناسک و رسوم خوب است اما در زمان مشکلات متوجه می‌شویم که این آداب‌ورسوم انعطاف‌پذیر نیستند و با شرایط موافق نیستند.
وی با بیان اینکه به عنوان مثال افراد مسن در مقابل حذف مناسک و رسوم مقاومت می‌کنند در حالی که اجرای آن مراسمات منجر به افزایش شمار مبتلایان و درگیری کل جامعه می‌شود بیان کرد: اکنون در شرایط کنونی که بر جامعه حاکم شده فرصت مناسبی برای رقیق کردن رسوم ناسازگار با دنیای امروزی است.
وی اظهار داشت: دنیای مدرنیته مطابق با خودکنترلی، تفکیک سازی و مجزا نمودن است و باید عقل را بر احساسات غلبه داد و از رفت‌وآمدهای غیرضروری و برگزاری مراسمات را حذف و یا به زمان دیگری موکول کرد.
رئیس انجمن جامعه شناسان لرستان گفت: شیوع کرونا نوعی مناسک زدایی از زندگی اجتماعی انجام داده به این صورت که ما در زندگی عادی خود به آداب و مناسکی همچون دست دادن و موارد مشابه عادت کرده‌ایم که فکر می‌کنیم این‌ها بدیهیات زندگی هستند و باید حتماً آن‌ها را بجا آورد.
 
وی افزود: ولی بروز کرونا و توصیه‌های بهداشتی بر این تأکید دارد که نباید به دیگران دست بدهید یا نباید روبوسی کنید و یا فاصله‌تان از دیگری از حدی کمتر باشد، نباید خوراکی تعارف کنید و یا اینکه مراسم‌های جمعی را باید تعطیل کرد.
این تحلیل‌گر مسائل اجتماعی گفت: معلق نمودن مناسک‌ها در جامعه‌ای که سخت دل‌بسته این مناسک است و دست کشیدن از آن‌ها را نابخشودنی می‌داند نوعی تزلزل فکری ایجاد خواهد کرد که می‌تواند در ایجاد نوعی ناامنی هستی‌شناسی و افزایش اضطراب مؤثر باشد؛ گرچه پایه بسیاری از مناسک اجتماعی را برای ایجاد تغییر اجتماعی سست می‌کند.
رئیس انجمن جامعه‌شناسی لرستان گفت: همچنین، کرونا به ما نشان داد که سیستم‌های اعتماد نهادین جامعه آن‌چنان قوی نیستند که بتوان در شرایط سخت به آن‌ها اتکا کرد و این نهادها در مقابل مخاطرات بزرگ بسیار شکننده و ناپایدار هستند.
 
 آیین پنجشنبه پایان سال در لرستان برگزار نمی‌شود
 استاندار لرستان گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا و ازدحام جمعیت در آیین پنجشنبه پایان سال، به منظور حفظ سلامت شهروندان از برگزاری این سنت دیرینه جلوگیری می‌شود.
سید موسی خادمی افزود: باید در این شرایط از تمام ظرفیت‌ها برای فرهنگ‌سازی مراسم پنج‌شنبه آخر سال استفاده شود تا شهروندان برای نجات جان خود و خانواده شأن اصراری برای برگزاری این آیین نداشته باشند.
 وی اظهار داشت: در موضوع آئین‌های پنجشنبه این هفته و پنجشنبه آخر سال که منجر به ازدحام جمعیت و تشکیل کانون شیوع ویروس کرونا می‌شود اقدامات لازم در جهت فرهنگ‌سازی برای لغو آن‌ها صورت پذیرد.
وی تصریح کرد: موضوع تأمین مواد بهداشتی و ضدعفونی‌کننده برای نیاز مردم و دستگاه‌های اداری نیز توسط سازمان صنعت معدن و تجارت پیگیری و توزیع آن در اسرع وقت انجام شود و عملیات گندزدایی و ضدعفونی معابر و اماکن عمومی به صورت مستمر انجام شود.
استاندار لرستان بیان داشت: کارگاه‌های عمرانی فعال در سطح استان موارد بهداشتی را برای حفظ سلامت کارکنان خود در دستور کار قرار دهند چراکه مسئولیت این موضوع با مسئولان کارگاه‌ها است.
خادمی گفت: در مرحله‌ای هستیم که با کمک و همیاری مردم می‌توان کرونا را متوقف نمود بنابراین همکاری دستگاه‌های اجرایی و شهروندان در زمینه پیشگیری و جلوگیری از شیوع این ویروس، اقدام مهمی در راستای توقف آن است که انتظار می‌رود آحاد جامعه با رعایت نکات بهداشتی و پرهیز از حضور در اجتماعات به این مهم کمک کنند.
 


چاپ آگهی ترحیم در لرستان ممنوع شد
 رییس کمیته اطلاع‌رسانی ستاد مدیریت کرونا در لرستان گفت:‌ چاپ هرگونه آگهی و اطلاعیه ترحیم و اعلام مراسم ختم توسط چاپخانه‌داران استان ممنوع است.
احمد حسین فتایی افزود: بر اساس دستور مقام‌های قضایی استان و در راستای مقابله با شیوع ویروس کرونا انتشار هرگونه آگهی ترحیم مشتمل بر زمان و مکان خاک‌سپاری و یا فاتحه‌خوانی ممنوع شده است.
وی اظهار داشت: این تصمیم به‌منظور جلوگیری از ازدحام شهروندان و پرهیز از تجمع‌های غیرضروری گرفته شده و با واحدهای صنفی که این مهم را رعایت نکنند برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
 
ممنوعیت ورود به پنج آرامستان شهر خرم‌آباد
شهردار خرم‌آباد گفت: ورود به پنج آرامستان این شهر پنجشنبه‌های هر هفته تا اطلاع بعدی ممنوع است.
محمد شریفی مقدم افزود: با توجه به اینکه مسیرهای دسترسی به آرامستان ها پنجشنبه‌ها مسدود می‌شود بنابراین شهروندان از مراجعه به این مکان‌ها خودداری کنند.
وی ادامه داد: این ممنوعیت تردد شامل آرامستانهای خضر، صالحین، شهدا، فلک الدین و سراب یاس بوده و تا زمان اعلام شرایط عادی ادامه خواهد داشت که از مردم تقاضا می‌شود نسبت به این امر توجه داشته باشند و از تجمع در ورودی این مکان‌ها و اصرار به ورود اجتناب نمایند.
وی تصریح کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا، هشدارهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و کارشناسان مبنی بر مخاطرات مراسم جمعی و گردهمایی‌ها، ورودی آرامستان های خرم‌آباد از پنجشنبه ۲۲ اسفندماه مسدود می‌شود.
شهردار با تقدیر از برخی شهروندان داغدار که از برگزاری مراسم تشییع و ختم خودداری نموده‌اند ادامه داد: مهم‌ترین عامل شکست کرونا و حفظ سلامت مردم توجه به توصیه متخصصان مبنی بر عدم تردد در بیرون از خانه و مکان‌های پرجمعیت است.
 وی گفت: از امروز نیز چاپ هرگونه آگهی ترحیم مشتمل بر زمان، مکان خاک‌سپاری و یا مراسم عزاداری در استان لرستان ممنوع شده است.
تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در لرستان به 151 نفر رسیده است.



مریم نریمانی

دیدگاه‌ها  

#1 امیر 1398-12-21 11:31
کرونا با تمام بدی و دردسری که برای مردم داره یک خوبی هم داره افراد نادان ،بی خیال و مزاحم که در برابر فهمیدن مقاومت میکنن رو نابود میکنه
نقل قول کردن
#2 میشه لوع 1398-12-21 11:34
آداب و سنن گذشته دیگر جایگاهی در این دنیا ندارند دنیایی که پر از ویروس های طبیعی و ساختگی دست انسان است دنیایی مجازی است و قبیله یعنی یک نفر اقوامی که هنوز به سبک قدیم هستند دیر یا زود از بین می روند پس بهتر است آداب خود را به روز کنیم الان سرعت انتشار ویروس در ایران چندین برابر میانگین جهانی است چونکه آداب قدیمی دارند و جوابگوی دنیای امروز نیست در ژاپن سرعت انتشار ویروس خیلی سریع کاهش یافت چونکه سبک زندگی امروزی است ضمن اینکه مردم ژاپن آداب قدیمی خود فراموش نکرده اند ولی به سبک قدیم برگزار نمی کنند و این خود یک هنر ویژه است که هم امروزی باشی و هم آداب قدیم را فراموش نکنیم
نقل قول کردن
#3 دال 1398-12-21 13:23
ولله. باید برخورد کرد. در یک قبرستان زاغه 3 مراسم چهلم وجود داره. اطلاعیه زدند. این در حالی است که تعداد زیادی از مردم این دیار از قم برگشته اند
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا