یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

کشاورزی به عنوان پایه و اساس رشد و توسعه کشور محسوب می‌شود که ضمن تأمین امنیت غذایی موجبات اشتغال‌زایی قشر عظیمی از جامعه که عمده آن‌ها روستائیان هستند را فراهم می‌آورد.
 استان لرستان به‌واسطه دارا بودن منابع آب فراوان همواره یکی از استان‌های مطرح در زمینه امورات کشاورزی در کشور بوده که توانسته سهم عمده‌ای از تولیدات محصولات کشاورزی همچون غلات و حبوبات و محصولات باغی را به خود اختصاص دهد ولی با همه این موارد هنوز استفاده واقعی و در حد انتظار از منابع آبی و خاکی این استان به عمل نیامده است.
ازنا نیازمند زلزله‌ای دیگر!/ درياچه گهر ازنا، به نام و به كام ديگران در حال حاضر باوجود این همه منابع فراوان آب هنوز نزدیک به 70 درصد اراضی استان لرستان به‌صورت دیم کشت می‌شود که یکی از عوامل مهم آن را می‌توان عدم سرمایه‌گذاری دولتی در مهار آب‌ها و ایجاد سدهای مناسب، نبود شبکه‌های آب‌رسانی کافی و توسعه نیافتن آبیاری قطره‌ای، یکپارچه نبودن اراضی کشاورزی و عدم استفاده از دانش فنی نوین کشاورزی نام برد.
کشاورزی در حوزه اشترانکوه و شهرستان ازنا نیز با مشکلات عدیده‌ای دست‌به‌گریبان است که عوامل مهم آن علاوه بر موارد نام برده شده در کل استان لرستان عدم توجه به توسعه باغداری و گسترش فرهنگ آن را نیز باید به این موارد اضافه نمود که باعث شده پتانسیل‌های فراوان در حوزه مهم کشاورزی بلااستفاده بماند که پیامدهای آن فقر کشاورزان و نابودی روستاها است که این امر با تشدید خشک‌سالی سرعت بیشتری پیدا کرده است.
برای ظرفیت بزرگی همچون منابع آبی در حوزه اشترانکوه تاکنون برنامه‌ریزی مناسبی نشده است که احداث سد در مکان مناسب برای مهار آب‌های آن از ضروریات اقتصاد و کشاورزی این منطقه است که در این راستا تنها سد منطقه کمندان ازنا سال‌هاست که عملیات اجرایی آن شروع‌شده ولی به دلیل نبود بودجه مناسب هنوز به مرحله بهره‌برداری نرسیده است.
در نبودن سدها و شبکه‌های مهار آب‌های سطحی در منطقه ازنا شاهد هستیم که حفر صدها حلقه چاه مجاز و غیرمجاز به منابع آبی این منطقه به‌شدت آسیب وارد کرده است؛ این در حالی است که قنات‌های زیادی نیز به‌واسطه چاه‌های عمیق کشاورزی از بهره‌برداری خارج شده است که در صورت توجه به آن‌ها و حفر قنات‌های جدید؛ ضمن کنترل آب‌های زیرزمینی از برداشت‌های غیرمجاز و مخرب منابع آب زیرزمینی جلوگیری می‌شود.
مشکل دیگر کشاورزی این منطقه نبود شبکه‌های مناسب آب‌رسانی مثل کانال‌های بتونی و همچنین توسعه نیافتن شبکه‌های آبیاری قطره‌ای است که این شبکه‌ها ضمن آبیاری مناسب و کیفی زمین‌های کشاورزی از هدر رفت زیاد آب هم جلوگیری می‌کند.
از دلایل دیگر توسعه‌نیافتگی کشاورزی منطقه ازنا عدم توجه به توسعه باغات و تولید میوه‌جات است که با توجه به آب‌وهوای این منطقه می‌توان با انتخاب گونه‌های مقاوم و سازگار با این آب‌وهوا ؛ضمن تأمین بازار میوه‌جات منطقه در رشد و شکوفایی اقتصادی منطقه ازنا نیز تحول چشمگیری به وجود آورد.
درهرحال با توجه به اینکه کشاورزی در منطقه ازنا مهم‌ترین منبع اقتصادی مردم به شمار می‌آید و به لحاظ موقعیت خاص آب، خاک و هوایاین منطقه دارای ظرفیت‌های فراوانی برای تولید انواع محصولات کشاورزی و باغی است که می‌توان آن را به قطب کشاورزی در کشور تبدیل کرد. در این راستا از مسوولان محترم کشوری و استانی انتظار می‌رود در جهت رشد وپیشرفت کشاورزی شهرستان ازنا و حوزه اشترانکوه برنامه‌ریزی ویژه‌ای مدنظر داشته باشند تا بتوان از این ظرفیت مهم در جهت رشد و پیشرفت منطقه ازنا و استان لرستان به نحو مطلوبی بهره‌برداری نمود.
حسن  گُرجی / ازناخبر

 


نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا