یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: خشونت ستیزی، ذلت ناپذیری، عقلانی اندیشی، منطق‌گرایی، انصاف گرایی (که در کلام امام به نصف تعبیر شده) وجدانی اندیشی، خیرخواهی امت، نفی عبور از خطوط قرمز انسانی از مهم‌ترین مؤلفه‌های جهاد عاشورایی است.
 به گزارش پایگاه خبری یافته، آیت‌الله احمد مبلغی در سخنانی به مناسبت تاسوعا و عاشورای حسینی خاطرنشان کرد: در جهاد امام حسین (ع) و قیام عاشورا مفاهیمی همچنین نسب، شرافت، نصیحت و خیرخواهی، موعظه، منطق، ذلت ناپذیری، عبد و عبید نبودن موج می‌زد و این‌ها مفهوم واقعی جهاد در اسلام را به نمایش می‌گذارد.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: امام حسین (ع) در عین تحمل بیشترین، سخت‌ترین و قسی‌ترین خشونت‌ها، رفتار و سلوکی را در عاشورا به نمایش گذاشتند که از اصلی‌ترین پیام‌های آن، این است: خشونت‌گرایی در منطق اسلام نیست.
استاد برجسته حوزه علمیه قم تأکید کرد: متأسفانه امروزه در فضای منطقه و جهان، گروه‌های خشونت‌گرای تکفیری، قسی‌ترین رفتارها و خشونت‌ها را تحت عنوان جهاد انجام می‌دهند و به همین دلیل نفرت بارترین برداشت‌ها را نسبت به واژه جهاد و مفهوم آن در اذهان جهانیان ایجاد کرده‌اند.
مبلغی تأکید کرد: بر این اساس ضرورت تجزیه‌وتحلیل قیام عاشورا با تمرکز بر عنصر جهاد و مؤلفه‌های آن بیش‌ازپیش احساس می‌شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های جهاد را بعدی انسانی و عاطفی آن دانست و گفت: قیام حضرت امام حسین (ع) در روز عاشورا، سرشار از احساس، عاطفه و نگاه انسانی حتی نسبت به لشکر دشمن و انسان‌های بی‌رحمی بود که ناجوانمردانه در مقابل او و یارانش صف‌آرایی کرده بودند.
آیت‌الله مبلغی بیان داشت: در قیام عاشورا، امام و یارانش به هیچ‌وجه تمایلی به کشتن کسی و یا ورود و آغاز کردن به جنگ نداشتند، وعدم تلاش برای شروع جنگ و واقع نشدن حادثه، کوشش مدام در خلال جنگ برای دست کشیدن طرف مقابل از ادامه جنگ، در رفتار آن‌ها کاملاً مشهود و محسوس بود.
استاد برجسته حوزه علمیه قم گفت: حتی حضرت سیدالشهدا (ع) در سخت‌ترین لحظات جنگ که بسیاری از عزیزان ایشان بر زمین افتاده بودند، این سلوک را از خود به نمایش گذاشتند.
وی با اشاره به این که این سلوک حضرت: (دعوت به انتها مواجهه) از سر پذیرش ذلت یا ترس از مرگ نبود؛ چرا که بارها و با کمال صراحت بر ذلت ناپذیری تاکید کرده بودند، گفت: بلکه می‌خواست این سلوک اسلامی را به نمایش بگذارد که خشونت خط قرمز است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به این که امام به هیچ‌وجه ذلت را نمی‌پذیرفتند، گفت: عنصر جهاد نزد آن حضرت، صد در صد از جهادهای خشونت‌بار متمایز و جدا است؛ امام به دنبال انجام یک نهضت در جهت اصلاح مشکلات امت بودند و وضعیت آن روز در بدترین شرایط خود، هم از حیث عدل و هم از نظر ارزش‌های اسلامی و انسانی قرار گرفته بود.
آیت‌الله مبلغی با اشاره به این‌که شفافیت و صداقت دو عنصر دیگر در جهاد عاشورایی است، گفت: این دو عنصر به‌صورت بی‌نظیری در سیمای رفتار امام موج می‌زند و به همین اندازه، آشکارکننده چهره زشت و محتوای غیرانسانی خشونت‌های طرف مقابل بود.
وی همچنین گفت: امام حسین (ع) در سخت‌ترین شرایط با تاکید بر مفاهیم دینی، اثبات کردند که جهاد، خشونت‌گرایی نیست و جهاد در مقابل خشونت‌گرایی قرار دارد؛ چرا که مؤلفه‌های هر یک غیر از دیگری است.
وی گفت: جهاد تکفیری وجدان انسانی را می‌آزارد و از خطوط قرمز انسانیت تجاوز می‌کند در حالی که جهاد عاشورایی، کاملاً انسانی و مقید به ارزش‌های انسانی و فطری است.
آیت‌الله مبلغی با اشاره به اینکه در نهضت حسینی مفاهیم انسانی، تربیت خانوادگی و پاکیزگی نفس موج می‌زد "حجور طابت و طهرت" گفت: امام دنبال خشونت نبودند آنجا که می‌فرمایند « فانظروا هل یحل لکم قتلی» جنگ و قتل را به طرف مقابل نسبت می‌دهند و خواهان آن هستند که این حادثه رخ ندهد و یا انجا «ولاتعجلو حتی اعظکم» تعجیل نکنید. با این سخن، آن‌ها را دعوت می‌کند به اینکه وارد این عمل خشونت‌بار نشوند.
آیت‌الله مبلغی با اشاره به این‌که عنصر ذلت ناپذیری یک عنصر انسانی - اسلامی دیگر در قیام امام حسین (ع) است، گفت: ذلت ناپذیری به واضح‌ترین صورت در جهاد عاشورایی حسینی، برجسته شده است.
او گفت: این عنصر هم در رفتار و هم در سخنان امام تجلی پیداکرده است.
 رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: مفاهیم انسانی در جهاد عاشورا به‌شدت مورد تأکید قرار دارد و جمله « كونوا احراراً في دنياكم» کاملا نشان می‌دهد جهاد در نزد امام نه‌تنها با آزادگی و نگاه‌های انسانی مغایر نیست بلکه این جهاد، به قیودی توجه نشان می‌دهد که با قطع‌نظر از دین، طبیعت انسانی آن را می‌پذیرد.
وی ادامه داد: اینکه امام این جمله «فكونوا احراراً في دنيا كم» را زمانی فرمودند که دشمن رفتارهای غیرانسانی در قبال زن، بچه و خیمه‌های حرم را در پیش گرفت، نشان می‌دهد که از یک طرف رفتار آن لشگر، عبور از خط قرمز انسانی بود و از طرف دیگر دین و طبیعت آدمی هماهنگ هستند.
آیت‌الله مبلغی گفت: هماهنگی دین و فطرت از آن جهت که طبق سخن حضرت، این دو در قبال عمل ننگین هجوم به زنان و بچگان، به یک نقطه می‌رسند.
وی با اشاره به این‌که عاشورا به نحو بی‌نظیری واقعیت تلائم دین و فطرت را تبیین و آشکار کرده، گفت: بی‌جا نیست حادثه عاشورا در طول تاریخ هموار موردتوجه، تأمل و جذب انسان‌ها، گروه‌ها و مجموعه‌های بشری از غیرمسلمانان بوده است.
وی ادامه داد: فراتر از آنچه امروزه به عنوان عزاداری نسبت به امام حسین (ع) شکل می‌گیرد (که امری لازم است) باید تبیین درست مفاهیم اساسی مطرح در جامعه معاصر (همچون: جهاد، خشونت، وجدان عمومی و ...) را با معیارهای عاشورایی محک بزنیم و از معدن پرذخیره عاشور اندیشه‌های مناسبات اجتماعی را استخراج نماییم.

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا