یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

دکتر ویلیام گلاسر در کتاب تئوری انتخاب به شیوه ای جدید و در عین حال بسیار موثر در خصوص برقراری ارتباط با دیگران می پردازد. او با قاطعیت می گوید که صرف نظر از مسائلی همچون فقر شدید و یا بیماری های لاعلاج، سرچشمه تمام جنایت ها، اعتیادها، بیماری های روانی و نیز ناکامی در ازدواج، ناراحتی های خانوادگی و مشکلات مدرسه را باید درروابط ناخوشایند و عدم وجود روابط مطلوب میان افراد جستجو کرد. وی هم چنین بر این باور است که برای پیشبرد روابط انسانی باید گزینه هایی چون کنترل های بیرونی روانشناسی نظیر تنبیه و تخریب روابط انسانی را که در جهان بسیار شایع هستند، رها کرد.
دکتر گلاسر در یکی از مهم ترین کتاب های روانشناسی قرن تئوری انتخاب را در برابر ما قرار می دهد که بر اساس آن می توان آزادانه به ابقای روابطی پرداخت که به یک زندگی سالم و پر بار منجر می شود.

توضیح تئوری انتخاب:
نظریه انتخاب می‌گوید همه چیز در درون ماست. عامل بیرونی تأثیر بسیار اندکی دارد.
بر اساس این تئوری تمامی آنچه ما انجام می‌دهیم یک رفتار است و همه رفتارها عمدی بوده و از درون ما برانگیخته می‌شوند. این برخلاف نظریه‌هایی است که می‌گویند ما در دنیایی از کنترل بیرونی به سر می‌بریم و توسط عوامل بیرونی برانگیخته می‌شویم.
همه رفتارهای ما یک انتخاب است.
بر اساس تئوری انتخاب انسان پنج نیاز اساسی دارد. پایه رضایتمندی ما را این 5 نیاز شکل می‌دهد:
1- نیاز به بقا
2- نیاز به عشق و احساس تعلق
3- نیاز به قدرت
4- نیاز به آزادی و خودمختاری
5- نیاز به تفریح

مهم‌ترین نیاز انسان‌ها نیاز به عشق و تعلق و دوست داشتن است. نیازی که ضرورتی برای رضایتمندی از تمام نیازهای دیگر است.
ده اصل بنیادین تئوری انتخاب عبارتند از:
اصل اول
ما مالک هیچ‌کس نیستیم و نمی‌توانیم رفتارهای دیگران را کنترل کنیم. ما فقط می‌توانیم رفتارهای خودمان را کنترل کنیم.

اصل دوم
تمام آنچه می‌توانیم از دیگران دریافت کنیم اطلاعات است. این که با اطلاعات چگونه برخورد کنیم انتخاب خود ما است.

اصل سوم
تمام مشکلات روان شناختی طولانی مدت، از مشکلات رابطه ای سرچشمه می گیرند. مشکلات رابطه ای تا حدودی علت مشکلات دیگری چون درد، خستگی، ضعف و برخی بیماری های مزمن، که معمولا به آن ها بیماری سیستم ایمنی گفته می شود، نیز هستند.

اصل چهارم
مشکلات عاطفی، بخشی از زندگی حال حاضر ما هستند.

اصل پنجم
وقایع دردناکی که در گذشته بر ما رفته‌است، اگرچه بر آنچه امروز هستیم تأثیری شگرف داشته، ولی بازنگری و مرور این گذشته دردناک، بر آنچه امروز لازم است انجام دهیم، یعنی بهبود بخشیدن به رابطه مهم کنونیمان ، اثر ناچیزی دارد و کمکی به ما نمی‌کند.

اصل ششم
ما در ذهن خود تصویری ذهنی از دنیای بیرون داریم که می‌توان آن را دنیای کیفی نامید و ارضای نیازها یعنی واقعیت بخشیدن به این دنیای کیفی.

اصل هفتم
می‌توانیم نیازهایمان را فقط از طریق تصویر یا تصاویری که در دنیای مطلوب خود داریم ارضا کنیم. در واقع تنها چیزی که وجود دارد رفتار ما است.

اصل هشتم
تمام آنچه از تولد تا مرگ از ما سر می‌زند رفتار است. تمام رفتارهای ما یک رفتار کلی است که از چهار مؤلفه به هم پیوسته عمل، فکر، احساس و فیزیولوژی تشکیل شده‌است.

اصل نهم
رفتارها انتخاب می‌شوند؛ اما از میان چهار عنصر عمل، فکر، احساس و فیزیولوژی، ما فقط بر روی عمل و فکر کنترل داریم. برای مثال به جای استفاده از عبارت «من افسرده هستم» یا «من افسرده شده‌ام»، درست آن است که بگوییم: من افسردگی را انتخاب کرده‌ام یا من افسردگی می‌کنم.

اصل دهم
تمام رفتارهای کلی، انتخاب هستند اما ما فقط بر مؤلفه‌های عمل و فکر به‌طور مستقیم و بر مؤلفه‌های احساس و فیزیولوژی به‌طور غیرمستقیم کنترل داریم، یعنی با انتخاب شیوه عمل و فکرمان و به واسطه آن‌ها احساسات و فیزیولوژی خود را نیز می‌توانیم کنترل کنیم.
 
 
مشخصات کلی کتاب:
نام کتاب: تئوری انتخاب
نویسنده: ویلیام گلاسر
مترجم: دکتر علی صاحبی
ناشر: سایه سخن
تعداد صفحات: 608 صفحه
چاپ: بیست و هشتم
 
 
پیشنهاد دهنده: امین روشن پور/ یافته

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا