از دیرباز، سوغات یكی از هنجارهای فرهنگی جاافتاده برای مسافرتهای ایرانیان است. این ویژگی آنقدر برای مردمان ایرانزمین اهمیت دارد كه گاه كاركردش از خود سفر فراتر میرود؛ به این مفهوم كه گاه انگیزه سفر سوغات و رهآورد آن میشود!
بیشتر مناطق و استانهای ایران را با یک محصول خاص از قبیل طبیعی یا مصنوعی میتوان شناخت. به عنوان مثال پسته دامغان یا رفسنجان، گز اصفهان، سوهان قم، ورشو و عسل و جاجیم لرستان و ...
از این بین، شاید بسیاری از مردم شهر و دیار خودمان با سوغاتیهای استان و زادگاه خود آشنا نباشند ولی قطعاً از هر کسی که ساکن لرستان خصوصاً شهر خرمآباد باشد بپرسید سوغات همسایهمان کرمانشاه چیست؟ بدون شک به سرعت پاسخ میدهد "نان برنجی و کاک"! از این دست میتوان به انجیر استهبان شیراز، گز اصفهان و ... اشاره کرد!
مدتی است خودروهای باری و وانتهایی با پردهای بدین مضمون «سوغات کرمانشاه» و یا «انجیر استهبان»، «تخمه آذرباییجان»، «گز اصفهان» و ... در همه ورودیها یا خروجیهای خرمآباد دیده میشوند. در همین ایام تعطیلات نوروزی فرصتی دست داد تا به همراه یکی از دوستان در یک مطالعه میدانی به سرشماری و کسب اطلاعات از آنها پرداختیم.
روز 11 فروردین در همهي جادههای منتهی به شهر خرمآباد تعداد 56 وانت با این مشخصات مشاهده شد که از این میان بیشترین تعداد یعنی حدود 39 مورد مربوط به فروش سوغات کرمانشاه، 8 مورد انجیر استهبان یا شیراز، 6 مورد مربوط به گز اصفهان و 3 مورد هم تخمه آذربایجان بود!
در این بین بیشترین تعداد در ورودیهای جنوبی خرمآباد، هم آزاد راه و هم نزدیک پلیس راه و پادگان بدرآباد با حدود 18 دستگاه وانت باری بود که 15 مورد باز هم مربوط به سوغات کرمانشاه که با فواصل منظم از هم قرار گرفته بودند مشاهده شد! در گفتگو با یکی از این هموطنان عزیز با گشادهرویی و برخورد دوستانه از میزان متوسط فروش وی پرسیدم که در جواب گفت: بستگی به مواردی از جمله ایام تعطیلی، تردد وسایل نقلیه، سردی و گرمی هوا و ... دارد اما در این ایام نوروز گاهاً تا 200 هزار تومان در روز هم فروش داشتهام و خدا را شاکرم.
حال پس از یک حساب میانگین و حداقلی از میزان فروش و ضرب در تعداد و ایام ماه به اعداد جالبی بر میخوریم از این قرار:
اگر متوسط تعداد این فروشندگان سیار را 50 خودرو در نظر بگیریم و متوسط فروش روزی 100 هزار تومان برای هر یک، جمعاً روزی 5 ميليون تومان و در ماه 150 میلیون تومان از درآمد و گردش مالی که میتواند در جیب مردم شهر و دیارمان که از قضای روزگار بیکارترین از نوع خود در کشور است باشد، را از دست میدهیم!
جالب اینجاست که این ماجرا از جنبههای دیگری هم قابل بحث میباشد و مواردی که بنده و سایر دوستان با آن برخورد داشتهایم مانند این که بسیاری از مردم و مسافران عبوری وقتی در پیشانی شهر سوغات کرمانشاه و سایر شهرها را میبینند، لرستان را دیاری فاقد هر گونه محصول برای عرضه به مسافران مییابند.
حال سوال از مسولین مرتبط اینجاست که آیا تا به حال این مورد بررسی و آسیبشناسی شده است؟ آیا اگر ماشینهای باری را در مدخل ورودی استانهای دیگر خصوصاً شهری مانند اصفهان با پرچم سوغات لرستان عسل، آن هم به تعداد زیاد ببینیم واقعاً به راحتی که این عزیزان در شهرهای ما مشغول فروش هستند میتواند انجام بگیرد؟! آیا اینک که درآمد نسبتاً قابل توجهی از اقتصاد و بازار نه چندان پررونق ما به جیب استان همجوار میرود، بهتر نیست در جهت ساماندهی این عزیزان چارهای اندیشیده شود؟
پیشنهادی که به به ذهن میرسد این است که اگر برنامهای برای این کار نداریم، حداقل از قرار دادن نام استان و شهرهای بالای این وانتبارها جلوگیری کنیم تا داغ دل برخی از شهروندان تازهتر از تازه نشود یا این که آنها را مجاب کنیم از محصولات و سوغات لرستان هم در کنار محصولات خود به فروش برسانند. محصولاتی از قبیل عسل، ماشته و ...
پیمان رجبی / خرمآباد
دیدگاهها
به نظرم شهرداری یا هر ارگانی که می تونه باید این وانت بارها را جمع کنه، در حقیقت باید سوغات استان خودمون با اسم استان خودمون در ورودی و خروجی های شهر قرار بگیرد. لطفا مسئولین برخورد کنند. با سپاس
جالب اینجاست که در ایام عید 93 غرفه ویژه ای در زیر قلعه بهشون داده بودند و بنر بزرگی در بالای غرفه زده شده بود که سوغات کرمانشاه !
تصور کنید در بازار مهم ترین اثر تاریخی لرستان، سوغات کرماشاه به چشم بخورد !
حال استان کرمانشاه هم مجوز یک غرفه اختصاصی در طابق بستانش را به سوغات لرستان می دهد ؟ طاق بسطان پیشکش ! در ورودی شهر کرمانشاه چی ؟
معضل وانت بارهای خود شهر کم نبود که سبب ترافیک سنگین می شد حال باید جور وانت بارهای استان های همجوار را هم بکشیم !
در بحث سوغات متاسفانه هیچ گونه حمایتی از کار کاک پزی تا ب حال نشده در صورتی که کاک یکی از شیرینی های رسمی سفره عید لرستانی ها بوده در حاشیه های شهر ما کاک های رو به اسم سوغات میگذارند که همان بهتر که ب اسم خودشونم میفروشن کاک سنتی که در شهر خرم اباد توسط منوچهر تقی زاده که به صورت پدر پیشگی نسل ب نسل چرخیده و حالت کاک پزیو به صوزت ایستاده و در هر فصل از سال پخته و ارائه داده کاکاک خرم اباد چه از نظر پخت و چه از نظر برش و پسای خمیر فرق داره لاب لای کاک هیچ گونه پودری یا ماده افزودنی ریخته نپیشه بدون هر گونه اسناس ویا ماده افزودنی تهیه و پخت میشه شیرینی سالم و مقوی ب شمار می اید سالمی این شیرینی محلی و قدیمی خرم اباد از این است که پسای خمیری داخل خود خمیره
نمونه کار ها از جمله کاک نباتی کاک نباتی زعفرانی کاک حیوانی زعفرانی و کاک بسیار مخصوص که از شیر عسل روغن حیوانی خرم اباد و زعفران و گردو گریل شده درست میشود
حالا اگه اینطوریه چرا از ساوه انار میارن از سمت مشهد پرتقال از اصفهان گز میارن اشتباه نکنین باعث روزی کسی نشین خدا خوشش نمیاد
بعد اگه نون درآر نیستین نون مردم رو هم نبرید
بیایید به اونا سوغات لرستان بدین بفروشند چه عیبی داره