یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

علي‌محمد ساكي شهردار اسبق خرم‌آبادامروز سالگرد درگذشت خادم نامي و بزرگ شهر خرم‌آباد است. سحرگاه شنبه‌ ۲۲ خرداد ۱۳۷۳ ديدگان علي‌محمد ساكي براي هميشه به روي اين سراي فانی بسته شد.
او را هرگز نديده‌ام كه بخواهم از روي چالوسي مطلبي در موردش بنگارم، اما هميشه وصف وجود پربركتش را از ديگران شنيده‌ و يا از طريق خدماتش احساس كرده‌ام.

حضور چنين مسوولاني براي شهرم و مردمش، علاوه بر نعمت خدمت‌رساني، الگوسازي مناسبي براي مديريت نيز هست. از عشق خالصانه به وطن و تلاش براي آباداني آن گرفته تا تحقيق و پژوهش پيرامون پيشينه كهن و باستاني‌مان كه مرحوم ساكي با ارائه آثارش، نمودي از معرفي يك وطن‌پرست تمام‌ عيار بود.
به قول زنده‌یاد ايرج كاظمي: «حقيقت داشت كه دريايي معرفت و آگاهي را با خود همراه ساخته و اعتبار و خلاقيت‌ها و تداوم انديشه‌اش جايگاهي رفيع در حوزه‌ي علم و تحقيق به وجود آورده بود. با شناخت توانمندي‌هاي يك فرهنگ استوار، سرمايه‌اي كلان از ذهنيتي معتبر براي لرستان فراهم آورده بود. ماهيت ادب و حوزه‌ها را مي‌شناخت. جوهر تحقيق و كلام را خوب درك مي‌كرد و از امكانات بالقوه و بالفعل آن با استادي آگاهي داشت.»
در يك جمله مي‌توان گفت: علي‌محمد ساكي مردي بود براي تمام فصول!

بالاي سرش ز هوشمندي               مي‌تافت ستاره‌ي بلندي
 
علي محمد ساكي شهردار خرم آباد
مرحوم ساكي علاوه بر تعهد، تخصص را نيز در دوره‌اي كه بي‌تخصصي بر موجودي ديارم سايه افكنده بود، چاشني كارش كرد. نگاهي مختصر به كارنامه‌ي او:
نام: ‌علي‌محمد     
نام خانوادگي: ساكي‌سگوند
نام پدر: محمد       
تاريخ تولد: ۱۳۱۴

جرقه‌ي ظهور ساكي چنين زده شد: سال ۱۳۳۵ در سن ۲۱ سالگي با مدرك ديپلم جذب آموزش و پرورش شد. سال ۱۳۳۸ ليسانس گرفت و ۱۳۴۲ فوق‌ليسانس جامعه‌شناسي را اخذ نمود.
يك فرهنگي ساده بود اما بافرهنگ، غني و سرشار از عشق و معلومات و تشنه‌ي خدمت به وطن!
وي پس از ليسانس، دبير دبيرستان اميرطهماسبي خرم‌آباد بود. از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۴۸ مدير دبيرستان بهار شد و بسياري از افتخارآفرينان ديروز و امروز خرم‌آباد شاگردش در اين دبيرستان بودند و از محضرش، درس زندگي و خدمت به هم‌نوعان را آموختند.
وي علاوه بر سهم استادي، به نوعي در حق برخي از آن‌ها پدري نمود و براي دانش‌آموزان كم‌بضاعت در حد توان كمك‌هايي منظور مي‌كرد.
سال ۱۳۴۸ رئيس آموزش و پروش ايذه شد. ظرف يك سال تحولي شگرف در فرهنگ آن شهر ايجاد نمود و به عنوان بهترين مسوول آموزش و پرورش ايران در امر تزايد آمار اطفال واجب‌التعليم و گسترش مراكز آموزشي انتخاب گرديد.

مرحوم علي‌محمد ساكي مدير دبيرستان بهار خرم‌آباد

به اعتبار كارايي منحصر به فرد و غيرقابل انكارش، از طرف انجمن وقت شهر خرم‌آباد، دوم مرداد ۱۳۵۰ به سمت شهردار اين شهر انتخاب شد و طي اين مدت، چهره‌ي خرم‌آباد را به صورت معجزه‌مانند و غير‌قابل باوري دگرگون كرد. خدماتي در اين عرصه نمود كه پس از او، با وجود رشد تكنولوژري و افزايش بودجه، تا به امروز هيچ‌يك از شهرداران پس از وي قادر به تكرار آن نشدند.
احداث مراكز فرهنگي، كتاب‌خانه‌ها، مجتمع‌هاي ورزشي و تربيتي، دگرگون ساختن بافت نامنظم شهر و احداث خيابان‌هاي جديد و عريض، ميادين فرهنگي، رفاهي و بوستان‌ها و پارك‌هاي زيبا، گوشه‌اي از به فعليت رساندن انديشه‌ي طلايي اين بزرگ‌مرد شريف براي خرم‌آباد و مردمش بود.
ساكي تا يكم دي‌ماه ۱۳۵۶ در شهرداري خرم‌آباد باقي ماند. در اين تاريخ، بنا به دلايلي از جمله فشارهاي عده‌اي زياده‌خواه که برخی عضو انجمن شهر بودند از سمتش به عنوان شهردار استعفا كرد.

مرحوم علي‌محمد ساكي شهردار فقيد خرم‌آباد در دفتر كارش

در كنار خدمات اجتماعي و شهري، تحقيقات ارزنده‌ي علمي و تاريخي او نظير كتب جغرافياي تاريخي و تاريخ لرستان، دو جلد سال‌نامه‌ي دبيرستان بهار، ترجمه‌ي سفرنامه‌هاي دوراند، آرنولد ويلسن، فريا استارك، هنري راولينسن، زندگاني كريم‌خان زند و تصحيح گلشن مراد و قلاع حشاشين و نگاشتن صدها مقاله‌ي علمي، تحقيقي و انتقادي از جمله‌ي آثار وي به شمار مي‌رود.
فشار بي‌امان ۳۰ سال تلاش و جنبش بي‌وقفه باعث گرديد تا جاويدنام علي‌محمد ساكي در سال ۱۳۶۵ به دنبال بيماري ديابت و فشار خون، در معرض نابينايي قرار گيرد و سرانجام اوج بيماري، او را به سكته‌ي مغزي دچار كرد.
از سال ۱۳۷۰ حدود ۳ سال در بستر بيماري بود و در نهايت، مردي كه تقواي مالي و وجدان كاري‌اش زبان‌زد خاص و عام اهالي خرم‌آباد بود ۲۲ خرداد ۱۳۷۳ شمع وجودش به خاموشي گراييد، اما به واسطه‌ي اعمال و خدمات ماندگارش، با نيك‌نامي به تاريخ خرم‌آباد پيوست.
جالب اين‌جاست كه با آن همه خدمات، امروزه فقط ميداني كوچك در حد فاصل دو درياچه‌ي كيو به نام او نام‌گذاري شده است! به خاطر قدرناشناسي‌هاي فراوان برخی اهالی اين ديار بود كه سال‌هاي آخر از اين شهر كوچ كرد و در پايتخت رحل اقامت گزيد، وگرنه هيچ كس چون او خرم‌آبادي و عاشق خرم‌آباد نبود!
سنگ مزار مرحوم علي‌محمد ساكي شهردار اسبق خرم‌آبادالبته سال‌هاست كه خرم‌آبادي‌ها در وطن خويش غريب هستند و اکنون مغلوب و تابع برخی فرهنگ‌ها و رسوم ناشایست مهمانان ناخوانده شهرشان همانند استخدام طایفه‌ای و اقوام یا حضور در گرمای کُشنده میان روز بر مزار اموات شده‌اند!
شايد به همين دليل بود كه مرحوم ساكي نيز در واپسين لحظات زندگي‌اش ترجيح داد آرامگاه ابدي او، قبر شماره ۱۵ قطعه ۸۳ رديف ۸۲ بهشت زهراي تهران باشد و پس از مرگ از خرم‌آبادی که آن همه دوستش می‌داشت، برای همیشه دور بماند!
روحش شاد و يادش گرامي باد كه در باقيات صالحات، يكي از «سرآمد مردان» اين ديار است.
قلم‌هاي ما تشنه‌اند تا مجدداً چون اويي در تاريخ اين شهر بيابند بلكه با ذكر نيكي‌هاي ساكي ثاني ديگري، دوباره سيراب شوند ...

رضا جايدري/ 
پايگاه خبري يافته 
 
* توضيح: در تدوين بخش‌هايي از اين مطلب، از يادنامه‌اي كه هنگام فوت مرحوم ساكي منتشر گرديد، استفاده شده است.
* عكس‌ دبیرستان بهار از آلبوم اقاي محمد شيريان و آخرین عکس پرسنلی مرحوم ساکی از آلبوم آقاي حسين تيموري
 



عمليات ساخت‌ درياچه‌ كيو خرم‌آباد؛ سال ۱۳۵۳

درياچه كيو خرم‌آباد از جاذبه‌هاي زيباي اين شهر در سال‌ ۱۳۵۳ دوران شهرداري مرحوم "علي‌محمد ساكي" ساخته شد.


قبلاً محل اين درياچه چشمه‌اي به نام "سراب كيو" بود كه اكنون نيز بخش اعظم آب درياچه از اين چشمه واقع در شمال شرقي آن تأمين مي‌شود.
مرحوم ساكي و همكارانش با مطالعه روي اين پروژه و فضاي اطراف آن، ظرف چند سال اقدام به تكميل آن نمودند. از آن جمله، مهمان‌سراي جهان‌گردي و شهر بازي كه در اين محل احداث شد. اين مكان پس از مدتي به تفرجگاه اصلي مردم خرم‌آباد بدل شد.
قابل توجه اين كه طي آن سال‌ها بخش شمالي شهر خرم‌آباد به حدود خيابان شهيد مطهري محدود مي‌شد و هنوز از محله‌هاي بيمارستان، شيرخوارگاه، انقلاب و ... خبري نبود. به همين دليل عده‌اي بر مرحوم ساكي خرده مي‌گرفتند كه چرا بودجه شهرداري را در بياباني دور از شهر صرف مي‌كند؟!
اما ساكي تنها شهردار زمان خود نبود، او به سال‌ها بعد از خود نيز فكر مي‌كرد و اكثر برنامه‌هايش با ديد آينده‌نگرانه اجرا مي‌شد.

تصويري از درياچه كيو در نوروز سال ۱۳۵۶

عكس از آرشيو آقاي محمود ساكي

 

 

توضیح: این مطلب، برای بار اول در خردادماه ۱۳۹۳ نگارش و منتشر شد و اینک به مناسبت سال‌روز درگذشت مرحوم ساکی، دوباره بازنشر شد.


 

اردبیل – بیله سوار – پارس آباد – خلخال – شهرستان سرعین – کوثر – گرمی – مشگین شهر –  نمین – نیر – ارومیه – اشنویه – بوکان – پلدشت – پیرانشهر – تکاب – چالدران – چایپاره – خوی – سردشت – سلماس – شاهین دژ – شوط – ماکو – مهاباد – میاندوآب – نقده – شهر ارومیه – شهر سرو – شهر سیلوانه – شهر قوشچی – شهر نوشین – شهر سیمینه – تهران – آران و بیدگل – اردستان – اصفهان – برخوار – بوئین میاندشت – تیران و کرون – چادگان – سمیرم – شاهین شهر و میمه – شهرضا –  فریدن – فریدونشهر – فلاورجان – استان آذربایجان غربی – استان آذربایجان شرقی – استان اصفهان – استان قم – استان یزد – استان همدان – استان هرمزگان – استان مرکزی – استان مازندران – استان لرستان – استان گیلان – استان گلستان – استان کرمانشاه – استان کرمان – استان کردستان – استان قم – استان قزوین – استان فارس – استان سمنان – استان زنجان – استان بوشهر – استان تهران – استان البرز – استان خراسان جنوبی – استان خراسان رضوی – استان خراسان شمالی – استان اردبیل – استان ایلام – شهرستان اسلامشهر – شهرستان پاکدشت – شهرستان پیشوا – شهرستان تهران – شهرستان دماوند – شهرستان رباط کریم – شهرستان ری – شهرستان شمیرانات – شهرستان شهریار – شهرستان فیروز کوه – شهرستان قدس – شهرستان قرچک – شهرستان ملارد – شهرستان ورامین

 

دیدگاه‌ها  

#1 رضا 1400-03-22 09:15
روحشان شاد یادشان گرامی - چنی خوعه ایقه انسان دورس ،دست پاک ، و همیشه منشاء خیر و برکت بویی د هر جا که هیسی که حتی بعد مرگت همه و خویی دت یاد بکن- روحت د آرامش مرد بزرگ
نقل قول کردن
#2 منصوری 1400-03-22 10:40
روحش شاد و یادش گرامی- امیخته ای از سواد، دلسوزی پشتکار و اینده نگری که این روزها کمتر پیدا میشود
نقل قول کردن
#3 علی 1400-03-22 10:42
راز جاودانگی زنده یاد ساکی ذهن خلاق ایشان
وبلندی افکارشان بوده است.
امروز برخی ادارات خرم اباد پر است از کوتوله های فکری
شاید یافته جان شما هم شهامت درج پیام مارو نداشته
باشید چرا که رسانه های استان هم گرفتار بیماری
کوتوله فکری هستند.
نقل قول کردن
#4 رضا-س 1400-03-22 11:01
روحش شاد . شهردار و شورای شهر با تدوین برنامه های عمرانی کوتاه مدت و بلند مدت باید الگو بگیرند و شهر را آباد کنند.
نقل قول کردن
#5 شهروند 1400-03-22 11:53
با سلام. علاوه بر خلاقیت پاکدستی ایشان و خیلی موارد دیگر باعث ماندگاریش گردید. روحشان شاد. ای کاش ما هم کمی از او یاد بگیریم.
نقل قول کردن
#6 مطالبه گر 1400-03-22 13:08
خب از اون مرحوم تعریف کردید بسیار هم عالی اما منظور آخر نوشتار از مهمان ناخوانده چه بود یا رسومات و فلان در هر صورت هر شهری بر اساس آب و هوای خود تصمیم میگیرد در خوزستان مراسمها شب هنگام و در خنکی هواست در لرستان خیر و البته خوب است تغییر کند چون هوا رو به گرم شدن رفته است اما دیگر توهین چرا شما اگر به کشورهای اروپایی و امریکایی بروید قطعا یک آپارتابد و نژادپرست خواهید شد چرا که از سرتاسر دنیا مهاجر دارند و حتی تا سمتهای بالا هم می روند شهردار لندن و فرماندار ایالتهای مختلف امریکا یک نمونه است پس غلبه فرهنگی را با توهین ننویسید عجیب است که سایت یافته ویراستار نداشته که اجازه عقده گشایی نویسنده و توهین به ایرانی را به راحتی نگاشته است
نقل قول کردن
#7 مهدی 1400-03-22 13:08
و امروز خرم آباد سرشار است از مدیران پرمدعا ولی از درون تهی
نقل قول کردن
#8 اکبر-ظ 1400-03-22 13:28
روحش شاد .چرا هیچکدام از شهرداران پس از انقلاب بیلان کاری در حد زنده یاد محمد علی ساکی نداشته اند ؟
نقل قول کردن
#9 شهروند 1400-03-22 16:35
با سلام
نه یک نسل بلکه تا ابد به روح انسان های وطن پرست ‌و کسانی که طی مدت مسئولیت منشأ خیر و عمران شدن درود می‌فرستند.
نقل قول کردن
#10 Ali 1400-03-22 22:15
به نقل از مطالبه گر:
خب از اون مرحوم تعریف کردید بسیار هم عالی اما منظور آخر نوشتار از مهمان ناخوانده چه بود یا رسومات و فلان در هر صورت هر شهری بر اساس آب و هوای خود تصمیم میگیرد در خوزستان مراسمها شب هنگام و در خنکی هواست در لرستان خیر و البته خوب است تغییر کند چون هوا رو به گرم شدن رفته است اما دیگر توهین چرا شما اگر به کشورهای اروپایی و امریکایی بروید قطعا یک آپارتابد و نژادپرست خواهید شد چرا که از سرتاسر دنیا مهاجر دارند و حتی تا سمتهای بالا هم می روند شهردار لندن و فرماندار ایالتهای مختلف امریکا یک نمونه است پس غلبه فرهنگی را با توهین ننویسید عجیب است که سایت یافته ویراستار نداشته که اجازه عقده گشایی نویسنده و توهین به ایرانی را به راحتی نگاشته است


میگن فحش را بنداز زمین صاحبش را پیدا می‌کنه . شما چرا جوش میزنی و از این رسومات بد دفاع میکنی ؟ نکنه خودت را جزو صاحبان این رسومات ناشایست میدانی؟ دفاع از کار بد گناهی بدتر است و ادبیات شما نوعی عقده گشایی و آدرس غلط دادن
نقل قول کردن
#11 صاحبخانه 1400-03-23 07:44
به نقل از مطالبه گر:
خب از اون مرحوم تعریف کردید بسیار هم عالی اما منظور آخر نوشتار از مهمان ناخوانده چه بود یا رسومات و فلان در هر صورت هر شهری بر اساس آب و هوای خود تصمیم میگیرد در خوزستان مراسمها شب هنگام و در خنکی هواست در لرستان خیر و البته خوب است تغییر کند چون هوا رو به گرم شدن رفته است اما دیگر توهین چرا شما اگر به کشورهای اروپایی و امریکایی بروید قطعا یک آپارتابد و نژادپرست خواهید شد چرا که از سرتاسر دنیا مهاجر دارند و حتی تا سمتهای بالا هم می روند شهردار لندن و فرماندار ایالتهای مختلف امریکا یک نمونه است پس غلبه فرهنگی را با توهین ننویسید عجیب است که سایت یافته ویراستار نداشته که اجازه عقده گشایی نویسنده و توهین به ایرانی را به راحتی نگاشته است

معلوم شد خودت هم مهمان ناخوانده هستی که اینقدر داغ کردی....
نقل قول کردن
#12 فرزاد 1400-03-23 10:21
صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را
تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید...
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا