پروژه آبشار طلایی جهشی در جهت توسعه گردشگری خرم‌آباد و تبدیل محل نخاله‌های ساختمانی و ساخت و سازهای غیرمجاز اطراف پل 9 دی به بوستان است.
شهر خرم‌آباد سرشار از ظرفیت‌های گردشگری است که در کنار آثار باستانی منحصربه‌فردی که در دل خود دارد از زیبایی‌های بکر و طبیعی خدادادی نیز بهره‌مند است. یکی از این زیبایی‌ها آبشار «دره گرم» است که تنها آبشار شهری ایران لقب دارد.

 

دره گرم مغفول؛ طلایی می‌شود
دره گرم یکی از محلات قدیمی شهر خرم‌آباد است که در شمال شرقی این شهر واقع‌شده. این محله در گذشته از روستاهای بکر اطراف خرم‌آباد بوده که با سرعت گرفتن ساخت‌وسازهای مسکونی به سمت شهر خرم‌آباد کشیده شده است که در سال ۱۳۶۵ به‌عنوان شرقی‌ترین محله این شهر به حریم قانونی شهر خرم‌آباد الحاق شد.
آنچه دره گرم را منحصربه‌فرد کرده وجود تنها آبشار درون‌شهری کشور در آن است که سال‌ها مغفول مانده به طوری که پیش از این شاید فقط برای اهالی این محل شناخته شده بود. این ظرفیت بکر و دست نخورده که می‌توانست سال‌ها موجب رونق گردشگری برای این منطقه باشد سرانجام در سال ۹۳ به ثبت ملی رسید و مسئولین را بر آن داشت تا از این ظرفیت خدادادی به نحو احسن بهره‌برداری کنند.
آبشار دره گرم که این روزها آبشار «طلایی» نامیده می‌شود؛ در ابتدای جاده خرم‌آباد به الشتر و در دامنه‌های کوهی به شکل دلفین واقع شده است. این آبشار یکی از آبشارهای کوچک ولی بسیار زیباست که در میان حفره غار مانندی از دل کوه به پایین می‌ریزد و در ریزشگاه خود حوضچه بزرگی پدید آورده است که دیواره‌های آن از گیاه بسیار زیبای پرسیاوشان پر شده است. این گیاه دارویی که نوعی سرخس است، بیشتر در جاهای نمور و کم‌نور و در دهانه غارها و چاه‌ها می‌روید. برای رسیدن به این آبشار می‌بایست یک دره کوتاه و زیبا را در کنار آبی زلال طی کنید. آب آبشار مخمل کوه که قبلاً به علت شنی بودن زمین، بلافاصله کاملاً جذب آن می‌شد، اکنون در بستر رودخانه جدید و هنری آن جاری است.
 
شهرداری پیش‌قدم می‌شود
آبشار دره گرم در دامنه جاذبه طبیعی شهر خرم‌آباد یعنی مخمل کوه قرارگرفته است و امتداد آب آن سبب ایجاد یک رودخانه شده که منطقه دره گرم و شهرک پارسیلون در شمال شهر را از یکدیگر جدا کرده است. در کنار این مزیت وجود انبوهی از درختان و گونه‌های گیاهی خوراکی و دارویی مسئولین را برآن داشت تا فرصت را غنیمت شمارده و دست‌به‌کار رونق این منطقه شوند.
شهرداری خرم‌آباد به عنوان متولی امر با تدوین طرح جامع برای اراضی پایین‌دست و حاشیه رودخانه آبشار دره گرم وارد عمل شد. این طرح ۴۴ هکتاری شامل احداث رستوران، هتل، شهربازی، فضای سبز، پارکینگ، سرویس‌های بهداشتی و مجموعه ورزشی شامل زمین‌های فوتبال، گلف و والیبال در آن پیش‌بینی‌شده است.
شهردار خرم‌آباد این آبشار را تنها آبشار طبیعی درون شهری کشور دانست و در این زمینه گفت: مساحت مجموعه بوستان آبشار طلایی حدود ۴۴ هکتارمی باشد که با ساخت آن از افزایش ساخت و سازهای غیرمجاز و تاراج اراضی ملی و عمومی جلوگیری کرده‌ایم.
عیدی‌بیرانوند گفت: یکی از اقداماتی که با کمک شورای شهر منجر به جلوگیری از فرصت سوزی‌ها شد، تصویب آبشار طلایی با ۴۴ هکتار زمین سایت در کمیسیون ماده ۵ بود. کار و طرح شروع و کارهای ابتدایی حل و فصل شد؛ زیرا نخواستیم فضای مناسب از دست رفته و این طبیعت خدادادی توسط زمین‌خواران از بین برود. گرچه در همین فرصت ۸ ساخت و ساز غیرقانونی داشتیم که باید تخریب شوند.
شهردار مرکز استان افزود: پروژه آبشار طلایی جهشی در جهت توسعه گردشگری خرم‌آباد و تبدیل محل نخاله‌های ساختمانی و ساخت و سازهای غیرمجاز اطراف پل ۹ دی به بوستان است.
وی ساخت پهناورترین آبشار درون شهری کشور در منطقه محروم دره گرم را اقدامی در جهت محرومیت‌زدایی شهر دانست و اظهار کرد: در صورت تکمیل این پروژه که از پل دره گرم خرم‌آباد آغاز و تا سرچشمه آبشار دره گرم ادامه دارد گردشگران داخلی و خارجی زیادی به سمت خرم‌آباد جذب خواهند شد.
شهردار عیدی بیرانوند اظهار کرد: این پروژه از سال ۹۴ به طور جدی با اعتباری بالغ‌بر ۱۲ میلیارد تومان شروع و تاکنون ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
وی اشاره کرد: با اجرای مجموعه ۴۴ هکتاری بوستان و آبشار طلایی دره گرم محور سبز خرم‌آباد به کمربند سبز مخمل کوه اتصال می‌یابد.
وی بیان داشت: در حاشیه این پروژه نمازخانه، باغ ایرانی، پیست دوچرخه‌سواری، بازارچه سنتی، مجتمع رفاهی، فضای سبز و آب‌نما، رستوران سنتی، سرزمین موج‌های آبی، آب‌نمای موزیکال، باغ گل‌ها، پارکینگ و … در فازهای مختلف ساخته و به بهره‌برداری می‌رسند.
شهردار خرم‌آباد یادآور شد: آب مورد نیاز در منطقه تقریباً در تمامی فصول وجود دارد که در صورت تکمیل این پروژه به یکی از مناطق کلیدی در جذب توریست و گردشگر تبدیل خواهد شد.
عیدی بیرانوند افزود: با توجه به مشغله‌های عدیده‌ زندگی شهری، ایجاد فضاهای نشاط ‌آور می‌تواند نور امید و هم‌چنین شور و شوق را در دل‌های شهروندان روشن‌تر کند.
 
کوه زباله تبدیل به فضای سبز می‌شود
سیدحشمت الله شاهرخی؛ مدیر عمران شهرداری خرم‌آباد به شهرنا گفت: متاسفانه پیش از اقدام شهرداری در ساماندهی آبشار دره گرم این منطقه به محلی برای تخلیه نخاله‌های ساختمانی شهروندان قانون‌گریز تبدیل شده بود.
وی افزود: اطراف آبشار دره گرم با توجه به موقعیت توپوگرافیکی که دارد سرشار از انبوه گونه‌های گیاهی خوراکی و دارویی است و این ظرفیت ناشناخته نیاز به معرفی داشت. در این راستا با اقدامات زیرساخت سازی مدیریت شهری؛ عملیات اجرایی ساخت تفرجگاه آبشار طلایی که یکی از بزرگ‌ترین سایت‌های گردشگری شهر خرم‌آباد است شروع شد.
شاهرخی با بیان اینکه جذب گردشگر و توسعه فضای سبز شهری مهم‌ترین هدف توسعه آبشار دره گرم است اظهار کرد: آبشار دره گرم از ۲ آبشار کوچک و بزرگ در امتداد هم سرازیر می‌شود که عملیات زیرسازی سایت گردشگری آن حدود ۲ کیلومتر طول دارد. مبدأ این پروژه از پل دره گرم شروع و به آبشار ختم می‌شود که در امتداد این ۲ کیلومتر سایت ۴۴ هکتاری آبشار طلایی قرار دارد.
مدیر عمرانی شهرداری مرکز استان اشاره کرد: فضای سبز؛ نمازخانه؛ سرویس بهداشتی؛ پیاده‌رو سلامت؛ زمین‌بازی کودکان به انضمام پیست اسکیت و دوچرخه‌سواری؛ مجتمع رفاهی و بازارچه سنتی صنایع‌دستی؛ گلخانه؛ سکوی اقامت و آلاچیق از امکانات موجود در این پروژه است.
وی احداث پل‌های هنری بر روی رودخانه پروژه بوستان آبشار طلایی را از دیگر اقدامات عمرانی شهرداری خرم‌آباد دانست و افزود: هفت برکه در این پروژه تعبیه‌شده که بر روی رودخانه جاری در آن پل‌های هنری زیبایی احداث شده است.