فضای سبز شهرمان  در برخی مناطق رو به نابودی است و به فضای زرد تبدیل شده است. شهروندان نیز از این موضوع گلایه دارند و هر روز با ارسال تصاویر مأیوس‌کننده از وضعیت پارک‌ها خواستار رسیدگی به این موضوع هستند.
علاوه بر کمبود فضای سبز و از بین رفتن چمن‌های بلوارها و پارک‌ها، تغییر کاربری برخی پارک‌های محله‌ای به زمین مسکونی و خشک شدن درختان برخی از فضاهای سبز سطح شهر موجب شده بیش از پیش با نرم استاندارد سرانه فضای سبز در کشور فاصله بگیریم. این در حالی است که سرانه فضای سبز اجتماعی در شهری با خاک حاصلخیز و بارندگی‌های مناسب و روان آب‌های فراوان به ازای هر نفر 4 مترمربع است و برای رسیدن به نرم کشوری باید به ازای هر نفر 6 مترمربع اضافه شود.
فراموش نکنیم که فضای سبز بخش زنده و پویای شهر است که نقش بسزایی در حفظ شادابی محیط شهری و نشاط شهروندان دارد، لذا حفظ و توسعه فضای سبز و درختکاری باید یکی از برنامه‌های اولویت‌دار شهرداری باشد که به نظر می‌رسد .
 
هیچ پیمانکار قوی با شهرداری کار نمی‌کند
مدیر عامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداري خرم‌آباد در این باره به " یافته" می‌گوید: تاکنون هیچ‌گونه تغییر کاربری فضای سبز در سطح شهر اتفاق نیفتاده است.
رسول جلالوند در خصوص دلیل زرد شدن چمن برخی پارک‌ها و بلوارهای سطح شهر اظهار می‌کند: مشکلات زیادی از جمله کمبود آب، خراب شدن موتورهای پمپاژ آب و مشکلات سیستم برق‌رسانی، کمبود نیروی انسانی موجب شد در برخی قسمت‌ها، چمن‌های بلوارها و پارک‌ها از بین بروند.
 
رسول جلالوند مدیر عامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداري خرم‌آبادوی می‌افزاید: به دلیل مشکلات مالی موجود در شهرداری، هیچ پیمانکار قوی با این سازمان وارد کار نمی‌شود و ما ناچاریم با پیمانکاران غیرمتخصص و با بنیه مالی ضعیف، قرارداد ببندیم.
او ادامه می‌دهد: در حال حاضر به دلیل مشکلات مالی موجود، پیمانکار نمی‌تواند حقوق کارگران را به‌موقع پرداخت کند و این افراد هم، بعد از چند ماه کار بدون حقوق از ادامه کار سرباز می‌زنند.
او اظهار می‌کند: هر منطقه را به سه ناحیه تقسیم شده است، سه ناحیه منطقه 1 را به یک پیمانکار سپرده‌ایم که تا حدودی از کارش راضی هستیم.
او می‌افزاید: اما سه ناحیه منطقه 2 و یک ناحیه از منطقه 3 را به یک پیمانکار داده‌ایم که عملکردش بسیار ضعیف است.
وی می‌گوید: این فرد فقط توانایی مدیریت فضای سبز در یک ناحیه را دارد اما ما به‌ناچار چهار ناحیه را به او سپرده‌ایم.
جلالوند می‌گوید: وقتی هیچ پیمانکاری پای‌کار نمی‌آید و دوست ندارد که با شهرداری کار کند ما هم مجبوریم با پیمانکارانی با سطح کاری پایین و غیرحرفه‌ای و بنیه مالی ضعیف وارد قرارداد شویم.
 


مشکل زیرساختی داریم
جلالوند می‌گوید: به دلیل مشکلات زیرساختی، کافی است چمن‌ها دو روز آب نخورند بلافاصله تغییر رنگ می‌دهند.
او می‌گوید: باید چمن را در خاک رس کاشت تا چنانچه چند روزی به هر دلیلی بی‌آب ماندند تغییر رنگ ندهند و از بین نروند اما متأسفانه چمن‌های فضای سبز شهری ما ریشه در شن دارند به همین دلیل با کوچک‌ترین تأخیر در آبیاری دچار مشکل می‌شوند.
او معتقد است که تغییر خاک پایه چمن‌ها کاری بسیار هزینه‌بر است و امکان این جابه‌جایی لااقل برای شهرداری خرم‌آباد وجود ندارد.
وی می‌گوید: ترمیم و واکاوی فضای سبز شهری را به پیمانکار سپرده‌ایم و قرار است با نظر کارشناسان مربوطه، اصلاح فضای سبز صورت گیرد.
 



چمن‌ها زبر و خشن شده‌اند
مدیر عامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری خرم‌آباد می‌گوید: بهترین بذر چمن، اسپرت هلند است که از چهار تخم تشکیل شده است. وی می‌افزاید: بذر اسپرت هلندی شامل یک بذر از چمن مقاوم به سایه، یک بذر از چمن مقاوم به پاخوری و دو نوع بذر هم برای تأمین ظرافت و زیبایی چمن است.
او می‌گوید: در حال حاضر در چمن‌های فضای سبز شهری خرم‌آباد دو نوع بذری که ظرافت و زیبای چمن را تأمین می‌کند از بین رفته‌اند به همین دلیل چمن‌ها قدری زبر و خشن شده‌اند.
 جلالوند اظهار می‌کند: اصلاح این مشکل هم بسیار هزینه‌بر است و در دستور کار قرار دارد.
 
مشکل پارک کاسیت
او می‌گوید: خاک زیرساخت‌های خیابان 60 متری، بستر مناسبی برای کاشت چمن نیست و با کوچک‌ترین تنش، فضای سبز این ناحیه دچار آسیب می‌شود.
این مقام مسئول اظهار می‌کند: در نظر داریم در سال جاری 40 تا 50 درصد از زیرساخت‌های این پارک را اصلاح کنیم.
 
حتی‌المقدور سم‌پاشی نمی‌کنیم
جلالوند می‌گوید: تا جایی که ممکن است از سم‌پاشی در فضاهای سبز اجتناب می‌کنیم مگر این که با آفاتی چون شته، سوسک‌های چوب‌خوار و... مواجه شویم.
او اظهار می‌کند: دستور سم‌پاشی سالی یک تا دو بار صادر می‌شود.
مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز خرم‌آباد از گل‌کاری بلوارهای خاکی و اصلاح چمن‌ها تا اوایل اسفندماه خبر می‌دهد و می‌گوید: ما برای حل این مشکل به دنبال مدیریت روان آب‌های سطح شهر و اصلاح زیرساخت‌ها هستیم. وی ادامه می‌دهد: تا پایان سال هم بر فضای سبز شهر افزوده می‌شود و هم مشکلات زیرساختی تا حدی اصلاح می‌شوند.
 


بی‌شک بر اساس قانون کاشت، حفاظت و آبیاری درختان و فضاهای سبز معابر، میادین، بزرگراه و بوستان‌های عمومی واقع در داخل محدوده شهرها از وظایف شهرداری است.
به‌جاست که شهرداری خرم‌آباد برای جلوگیری از هدر رفت سرمایه‌های ملی، به فکر درآمدزایی و حل مشکلات اقتصادی این سازمان باشد تا به خاطر مشکلات مالی ناچار نشود که سرمایه‌های شهرمان را در اختیار افراد غیرمتخصص قرار دهد.
در کنار به کار گمردن پیمانکاران متخصص، عواملی چون توسعه فرهنگ شهروندی، فرهنگ‌سازی و ایجاد بستر مناسب در راستای نگهداری از محوطه فضای سبز، تعیین مجازات برای مخربان فضای سبزی شهری، کاشت منظم نهال متناسب با شرایط جوی استان، غرس درختان، غنی‌سازی خاک بوستان‌ها، انتخاب گل و گیاهانی که با آب‌وهوای شهر منطبق باشد، بروز آوری شناسنامه درختان شهر، شناسایی بیماری و آفت درختان و چمن‌ها و درمان آن‌ها، حفظ باغات قدیمی و تکمیلی بوستان‌های نیمه‌کاره شهر، "مشروط کردن صدور جواز ساختمان و ارائه پایان کار، ساختمان منازل، ادارات، مدارس و…به لزوم رعایت و اجرای درصدی تعیین شده برای فضای سبز"، احیای چشمه‌ها، قنوات، چاه‌های شهر و استفاده از آب گلال، توزیع و توسعه مناسب فضای سبز در سطح شهر و ده‌ها کار دیگر می‌تواند اوضاع نابسامان فضای سبز شهری را سامان دهد.
 
 
فاطمه دارابی- پایگاه خبری یافته

وجه: هرگونه استفاده از مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده، نشانه‌ی احترام شما به تلاش آن‌ها است.