نماد چيني به كار رفته در ميدان‌هاي خرم‌آباد - يافتهکار غیر‌کارشناسی به جزئی جدا نشدنی از پروژه‌های عمرانی خرم‌آباد تبديل شده به گونه‌ای که هيچ پروژه‌ای را پیدا نخواهیم کرد که کار بدسلیقی يا معايب ناشي از كار غيركارشناسي در آن پیاده نشود!

يكي از نهادهايي كه با پروژه‌هاي عمراني بسياري سر و كار دارد شهرداری خرّم‌آباد است.

متاسفانه پيمانكاران و مجريان طرح‌هاي شهرداري مركز استان در اكثر موارد به جای نو آوری و ارائه طرح‌هایی جدید و به روز كه جلوه داشته و قابل رقابت با بسیاری از شهرداری‌ها در سطح کشور باشد، در پروژهای عمرانی خود همیشه کارهایی انجام می‌دهد که تعجب همگان را بر می‌انگیزد.

روزی المانی با جنس نامرغوب و چینی بر اصلی‌ترین میادین شهر سوار می‌شود!(نظير: میدان شهدا و ميدان آزادی) روزی مجسمه‌ای که هیچ تناسبی بین سر و تنش دیده نمی‌شود به عنوان جهان‌پهلوان تختي بر مركز یکی از میدان‌های شلوغ و پر رفت و آمد شهر قد علم می‌کند و حال، میدانی با نام "عدالت" طراحی و مثلاً بازسازی می‌شود که علی‌رغم نام پرمحتوا و فصیحش، پس از رونمایی هیچ المان و مجسمه‌ای جز چند آب‌فشان و آب‌نما در آن به چشم نمي‌خورد و هیچ سنخیتی بین نام این میدان و موارد طراحي شده در ميدان پیدا نمي‌شود.

از لحاظ حس ارزشی بودن کار، به علت نبود المان و نمادی مناسب برای این میدان، هیچ تفاوتی بین قبل و بعد بازسازی آن احساس نمی‌شود.

نماي ميدان عدالت خرم‌آباد پس از بازسازي - بهمن 1392 - يافته

شوربختانه در شهر ما به بحث نور‌پردازی مناسب و اصولی که شاید بتواند قدری از این کاستی‌ها و مشکلات در پروژهای عمرانی این‌چنینی را نیز بکاهد اصلاً توجهی نمی‌شود و وضعیت نور‌پردازی در میادین اصلی و فرعی خرّم‌آباد تفاوت آن‌چنانی با سایر پروژه‌های عمرانی شهر ندارد و شاید بتوان گفت به مراتب وضعیت اسف‌بار‌تری دارند. به عنوان مثال در یکی از مهم‌ترین میادین شهر با نام شهدا، هنگام شروع بازسازی و زیباسازی‌اش، با کلی شور و تبلیغات از جانب مسوولان همراه بود ولی پس از اتمام بازسازی و تغییر المان آن به همراه نورپردازی پرحجم با صدای اعتراض مردم و رسانه‌ها همراه شد!

مجسمه ناموزون ميدان تختي خرم‌آباد - يافتهاگر چه به‌سازی میادین شهر اتفاق خوشایندی بود که باید آن را به فال نیک گرفت، ولی متاسفانه در خرم‌آباد رسم بر این شده است که بدون هیچ کار کارشناسی، فقط و فقط با تغییر المان میدان، آن هم با المان‌های چینی و یا مجسمه‌های مضحک و همچنین تعبیه چند آب‌فشان یا آب نما و نورپردازی‌هایی زننده، غیر‌اصولی و ابتدايي، چهره‌ای زشت و نازیبا به میادین شهر داده‌اند به گونه‌ای که هشتم آبان‌ماه امسال هنگام رونمایی از میدان تختی، مردم به جای تحسین پروژه جديد، به محض دیدن مجسمه ناموزون جهان‌پهلوان تختی که اصلاً تناسبی بین سر و تنه‌اش دیده نمی‌شد، با تعجب اين نكته را به هم گوش‌زد مي‌كردند و لبخندي ناشي از از اين موضوع بر لبان‌شان جاری می‌شد كه حتي غيركارشناس‌ها نيز اين عيب را به صورت واضح مشاهده مي‌كنند ديگر چه رسد به اين كه روزي استادي مجسمه‌ساز، گذارش به شهر ما و اين ميدان افتد و پرسشي در مورد اين اثر بنمايد كه چگونه طراح آن، عيب به اين بزرگي را نديده است و كسي هم نبوده كه اين موضوع را به او متذكر شود؟!

اکنون هم که با روشی نوین و با لامپ‌های مهتابی و LED آن را نورپردازی کرده‌اند تا ايرادهاي مجسمه بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد و اين موضوع در ذهن ما تداعي مي‌شود كه نکند قصد برجستگي عيوب مجسمه را داشته‌اند!

از سوي ديگر، میدانی که نامش "سبزه‌میدان" است و فقط به خاطر این که مغازه‌داران اطرافش با آن خاطره‌ها دارند، اجازه بازسازی از سوي شهرداري را نمي‌يابد و به نوعي ديگران برای آن تعیین و تکلیف می‌کنند‌! اين ميدان نيز كه در مركز شهر و نزديكي قلعه تاريخي فلك‌الافلاك قرار دارد، با وضعيت نابه‌هنجارش، باعث آبروريزی شهر تاریخی خرم‌آباد به عنوان مرکز لرستان است و جالب اين‌جاست كه متوليان به زشتي حريم و نماي اثر باستاني 1500 ساله‌اي مثل پل شكسته(شاپوري)، زباله‌هاي اطراف سنگ‌نوشته مربوط به دوره سلجوقي و ... توجهي ندارند اما اين ميدان 80 ساله را جزء يادگارهاي تاريخي اين شهر مي‌دانند!

در حالی که این اتفاقات به اصطلاح میمون و خوشایند در خرّم‌آباد اتفاق می‌افتد، برخی ديگر از شهرهای لرستان، بازسازی و تغییر المان میدان اصلی شهرشان را با طرحی کارشناسی انجام داده و سبب تحولی شگرف در مبلمان شهری ميادين مرکز شهرشان شده‌اند. به عنوان مثال میدان شهدای شهر بروجرد که با طرحی منسجم و زیبا به همراه آب‌نماهایی که در دور تا دور میدان و المان آن و همچنین نور‌پردازی مناسب و اصولی و از همه مهم‌تر کف‌سازی آن با سنگ‌فرشی زیبا و طرح‌دار، مبلمان مرکز این شهر را زیر و رو کرده است!

تفاوت زیباسازی در میدان شهدای خرّم‌آباد با میدان شهدای بروجرد که هر دو در سال 90 بازسازی شده‌اند، تنها در کاری کارشناسی و اصولی است.

نماي ميدان شهدا بروجرد در روز - يافته

نمايي از ميدان شهدا برورجرد در شب - يافته

به هر روی بحث طراحی و تغییر میادین شهر خرّم‌آباد با توجه به نقش پر رنگ‌شان در مبلمان شهری امری است که بیش از پیش توجه بیش‌تری از جانب مسوولان را می‌طلبد تا بار دیگر شاهد افتتاح ‌چنین پروژه‌هايي نازيبا نباشیم.

احمد ساكي - يافتهامید است که در بازسازی سایر میادین شهر، شاهد پیاده‌سازی طرح‌هایی منسجم و با پشتوانه کار کارشناسی باشیم.

 

 احمد   ساكي