"فقر شدید پوشش های جنگلی" در ایران واقعیتی آزاردهنده است، جوری‌که تنها "کمتر از دو درصد مساحت فعلی ایران" را شامل می شود و اگر پوشش‌های درختچه‌ای را هم با آن جمع کنیم، تازه "فقط ۵ درصد مساحت کشور" را در بر خواهد گرفت. لذا لزوم توجه هر چه بیشتر به منابع طبیعی، آن هم در استان غنی لرستان بیش از گذشته ضروری به‌نظر می‌رسد.
اما علی‌رغم حال بد منابع طبیعی، در عمل، طی سال‌های اخیر، در استان لرستان، شاهد ادامه روند قاچاق چوب، سیل، آتش‌سوزی مراتع و جنگل‌ها و گاهی زمین‌خواری و تخریب در منابع طبیعی بوده‌ایم، لذا طرح سوالاتی در این حوزه ضروری به نظر می‌آید.
 
یک‌بار برای همیشه اعلام شود، وظیفه حفظ، احیا و توسعه منابع طبیعی بر عهده کدام نهاد دولتی است؟
 
قطع صدها اصله بلوط، وجود کوره‌های سنتی غیرمجاز زغال و تبلیغات علنی فروش ذغال بلوط را چگونه می‌توان توضیح داد؟
 
چرا از چند سال پیش تا به امروز، برای حل ریشه‌ای معضل مسدود کردن مسیر دسترسی مردم به سمت رودخانه‌ها توسط زمین‌خواران و فنس‌کشی در مراتع استان، مثل حریم رودخانه کهمان واقع در شهرستان الشتر، اقدام موثری انجام نمی‌شود؟
 
چرا گزارشی از نحوه مدیریت پارک‌های جنگلی دست کاشت و طبیعی مثل مخملکوه در دسترس نیست؟
 
وضعیت حفاظت از جنگل و حراست از مرتع در استان چگونه است؟ با توجه به آمار قاچاق چوب و مقایسه آن با سال های قبل، قاچاق در حال افزایش است یا کاهش؟
 
در راستای تقویت و تحکیم ارتباط چهار وجهی منابع طبیعی، دانشگاه، نهادهای تحقیقاتی و مردم، جهت درگیری جدی اجتماعی عموم مردم با موضوع اهمیت حفظ و حراست از منابع طبیعی، چه اقداماتی صورت گرفته است؟
 
در راه بهره‌گیری از روش های طبیعت مبنا و ارزان، جهت احیای پوشش گیاهی، آبخوانداری و آبخیزداری با پخش سیلاب و مهار سیل چه اقداماتی در مسیر رودخانه‌های کشکان، سیمره، خرم‌رود، کهمان، تیره رود و دیگر رودهای استان صورت گرفته است؟ آیا بعد از ارزیابی خسارات سیل‌های بهمن ۹۷، فروردین و اسفندماه ۹۸، این اقدامات کافی بوده است؟
 
امسال چه تعداد پروژه های جنگلی در قالب طرحهای بیومکانیک، بیولوژیک و بهداشت با چه مقدار اعتبار ریالی به منظور حفاظت، احیا و توسعه جنگلهای استان در حال اجرا می‌باشد؟ و سطح فضای سبز و جنگل های لرستان در حال افزایش است یا کاهش؟
 
به عنوان یک دوستدار طبیعت، سوال اصلی را از خودم و همه‌ی هم‌استانی‌هایم میپرسم، که با توجه به موارد مذکور آیا امکانش هست که میراثی را که از گذشتگان به ما لرستانی‌ها امانت رسیده با کمترین خسارت و هرگونه کمی و کاستی به آیندگان بسپاریم؟
 
پیشنهاد
 پیشنهاد می‌شود با توجه به چالش‌های جدی منابع طبیعی، توسعه زمین‌خواری در استان و سیر قهقرایی خاک و آب که استان را مورد تهدید قرار داده، گزارش‌ها و آمار مورد نیاز محققین، اساتید و دانشجویان پژوهشگر منتشر شود، پاسخگویی تقویت شده و گزارشات مردمی جدی‌تر از قبل پیگیری شوند.
 همچنین با توجه به آموزه‌های دین مبین اسلام، رسوم غنی فرهنگ لرستان و تاریخ ۳۰۰۰ ساله گرامیداشت سنت حسنه درختکاری در ایران، از همه‌ی هم استانی‌های عزیز خواهشمندم، به مناسبت فرا رسیدن هفته منابع طبیعی و در پیش بودن روز درختکاری، با هدف توسعه فضای سبز استان، در این روزها نهال‌هایی را به نام خود، همسر، فرزندان و عزیزانمان بکاریم.
 
 
مهدی حسنوند


توجه: هرگونه استفاده از مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده، نشانه‌ی احترام شما به تلاش آن‌ها است.