غلامرضا مصدق: بخشی از حامیان وطنی روسیه، مشعوف از حمله این کشور به اوکراین، حکم به پیروزی قطعی پوتین داده، آن‌چنان که گوئی نتیجه نهائی یک جنگ به سادگی در همان چند روز اول مشخص می‌شود‌ ؛ اما تاریخ در این مورد این قضاوت زودهنگام حکم دیگری می‌دهد. بهتر است زیاد دور نرفته از آغاز جنگ جهانی دوم سال ۱۹۳۹ (۸۳ سال پیش) تجارب جنگ‌های بزرگ قبلی را مرور کنیم.
آلمان با حملات برق‌آسا تمام اروپا به‌جز سوئیس، اسپانیا و پرتقال را تصرف كرد، ایتالیا متحد هیتلر كشور‌های شمال افریقا را، ژاپن دیگر متحد آلمان تمام جنوب شرق آسیا را تصرف كرد، بعد از ۷ سال نهایتاً هیتلر خودکشی كرد، موسولینی به دار آویخته شد و ژاپن بی‌قید و شرط تسلیم شد.
آمریكای قدر قدرت، از در جنگ با کشور جهان‌سومی ویتنام درآمد، بعد از ۲۰ سال با ۵۵ هزار کشته، آخرین نیرو‌هایش از پشت‌بام سفارتش در سایگون با بالگرد فرار کردند، نتیجه جنگ علاوه بر شکست خفت‌بار آمریکا، متحدشدن دو کشور ویتنام شمالی و جنوبی با هم بود.
اتحاد شوروی غول نظامی جهان، به کشور فقیر و عقب مانده افغانستان لشگر کشید، بعد از سال‌ها جنگ بی‌حاصل دست از پا درازتر عقب نشست. بی‌تردید شکست در افغانستان یکی از عوامل مهم فروپاشی آن امپراتوری عظیم بود.
صدام در سودای فتح سه‌روزه خوزستان و قد کشیدن در قامت قهرمان قادسیه، علی‌رغم حمایت‌های بی‌دریغ شرق کمونیست و غرب سرمایه‌داری در باتلاقی عمیق فرو رفت، بعد از ۸ سال با بجا گذاشتن کشوری ویران و ملتی خسته از جنگ بی‌هیچ دستاوردی از آن جنگ خارج شد، برای جبران شکست از ایران، کشور کوچک کویت را اشغال کرد، در پی این حماقت، آخرالامر در سوراخی دستگیر و به دار آویخته شد.
آمریکای درس نیاموخته از ویتنام، به افغانستان و عراق، جنگ‌زده، تحت تحریم و فقیر یورش برد، بعد از ۲۰ سال جنگ، تحمل هزاران کشته و زخمی و صرف ۷ هزار میلیارد دلار بی‌هیچ دستاوردی از هر دو کشور بخصوص افغانستان مفتضحانه عقب‌نشینی کرد.
عربستان بزرگ‌ترین انبار سلاح‌های پیشرفته جهان، با همراهی خیل متحدان تا بن دندان مسلح خود به یمن، فقیرترین کشور خاورمیانه با رؤیای جنگی آسان و حداکثر یک هفته‌ای حمله کرد، ۷ سال از شروع این جنگ گذشته نه تنها به هیچ نتیجه‌ای نرسیده، بماند که عربستان نمی‌داند چطور خود را از باتلاق یمن خارج کند.
شب دراز است و قلندر بیدار، بنابراین به دوستداران هیجان‌زده وطنی روسیه توصیه می‌کنم با غلبه بر هیجان ناشی از پیروزی‌های اولیه روسیه در اوکراین تا فصل پائیز که زمان شمارش جوجه‌هاست صبوری پیشه کرده و از برگزاری جشن زودهنگام پیروزی خودداری کنند و چه‌بسا لازم باشد برای روشن شدن نتیجه نهایی جنگ سال‌ها صبر کنند. از کجا معلوم جنگ روسیه با اوکراین سر پوتین را به باد ندهد؟ همان‌طور که سر هیتلر، موسولینی و صدام را به باد داد.
مشهور است که «جنگ‌ها را انسان‌های عجول آغاز می‌کنند و مردم صبور تبعات و مصیبت‌های آن را تحمل می‌کنند و آخرالامر این انسان‌ها و دولت‌های دور‌اندیش‌اند که با زیرکی تمام، میوه‌ها و ثمرات آن را به نفع خود برداشت می‌کنند.»