پیش‌تر رویه و خط سیر بیشتر مجموعه‌های تلویزیونی به‌گونه‌ای بود که داستان‌های اغلب این مجموعه‌ها از شمال کشور شروع و به جنوب کشور ختم می‌شد و یا قصه از جنوب آغاز و در مناطق شمالی کشور پایان می‌یافت.
در این میان دانسته یا ندانسته بخش عظیمی از جمعیت کشور و قومیت‌های مختلف نادیده گرفته و سانسور می‌شد؛ کما این که با وجود رشادت‌های رزمندگان لرستانی در طول 8 سال دفاع مقدس، صحنه‌ها و تصاویری در خوری از رزم آن‌ها ثبت نشد.
نمونه بارز آن مستند طولانی «روایت فتح» است؛ در این مستند تلویزیونی که در سال‌های جنگ تحمیلی به روی آنتن می‌رفت، به‌جز تصویری کوتاه از نوحه‌خوانی و سینه‌زنی رزمنده‌های لرستانی با مداحی «علیرضا قهرمانی» مداح هیئت درب دلاکان خرم‌آباد، تقریباً دیگر هیچ‌گونه تصویری که روایت گر دلاوری‌های فرزندان این خطه از کشورمان باشد، ثبت و ضبط نشده است.



از سوی دیگر لرستان پس از خوزستان دومین استان از نظر میزان خسارات وارده به آن ناشی از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بود و نه‌تنها در دوران جنگ که پس از آن نیز مورد بی‌مهری قرار گرفت.
بچه‌های رزمنده دفاع مقدسهمان‌طور که در روزهای اخیر لرستان بدون هیچ‌گونه پیشرفت چشم‌گیری، از فهرست استان‌های محروم کشور خارج شد، در سال‌های پس از جنگ نیز از جرگه استان‌های خسارت‌دیده خارج می‌شود و بودجه‌های عمرانی که قرار بوده به این استان داده شود، به چند استان هم‌جوار داده می‌شود و در عین ناباوری، هیچ مسئول و نماینده‌ای از نمایندگان وقت لرستان هم دَم برنمی‌آورند!
چندی پیش محمدجواد محمدی زاده استاندار اسبق لرستان که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در شبکه افلاک حضور یافته بود، پرده از این ماجرا برداشت و این موضوع را یکی از دل‌مشغولی‌ها و نگرانی‌های خود در دوران استانداری‌اش در لرستان ذکر کرد.
با این تفاسیر، حالا خوشبختانه مجموعه تلویزیونی "ایل دا" (مادر ایل) به عنوان یکی از پر بازیگرترین سریال‌های تاریخ تلویزیون، با به‌کارگیری 135 بازیگر، در استان لرستان در حال ساخت است.

کار در میان همشهری‌ها و هم‌خون‌ات چیز دیگری است
«فاطمه گودرزی» از بازیگران پیشکسوت سینما و تلویزیون در صفحه شخصی‌اش در پیام‌رسان اینستاگرام از تولید 50 درصد این مجموعه تلویزیونی خبر داد و نوشت: «سریال «ایل دا» که در شهر خرم‌آباد لرستان تصویربرداری می‌شود تقریباً به نیمه رسیده و تا چند ماه آینده به پایان می‌رسد.»
گودرزی با ابراز رضایت از بازی در زادگاه خود (لرستان) افزود:"کارگردانی این سریال را راما قویدل به عهده دارد، کار کردن در همه جای ایران لذت‌بخش است اما در میان همشهری‌ها و هم‌خونت چیز دیگری است؛ چون با گفتن هر کلمه و جمله مفهوم خاص آن جمله رو فقط یک هم‌خون می‌فهمد.
البته منظورم را همه مردم در هر استانی متوجه می‌شوند چون اصلاً شکل ناسیونالیستی یا نژادپرستی ندارد، این عکس‌ها اولین خبر از طرف من از ایل دا هست، امیدوارم که کاری درخور توجه شود و بهش افتخار کنم."

تهیه‌کننده سریال تلویزیونی «ایل دا» هم در گفتگو با خبرگزاری‌های تسنیم و فارس با اعلام این که این مجموعه تلویزیونی پر بازیگرترین مجموعه‌ها در گونه (ژانر) دفاع مقدس است؛ گفته:"این سریال با موضوع اتحاد و حماسه مردان و زنان عشایر مرزنشین در برابر متجاوزان به خاک این مرزوبوم، قصه ایستادگی و ایثار آن‌ها را بین سال‌های ۱۳۵۸ تا ۱۳۵۹ روایت می‌کند."

سید علیرضا سبط احمدی تأکید کرد:«این مجموعه در ۳۰ قسمت و ۸۰ مکان (لوکیشن) در استان لرستان و شهر خرم‌آباد و در فضایی کاملاً بومی و با حضور بازیگران تئاتر، تلویزیون و محلی، تصویربرداری خواهد شد.»

فیلم‌نامه ایل دا را "نوشین پیرحیاتی" نوشته و در روزهای اخیر، دست‌اندرکاران این مجموعه در منطقه خوش آب هوا و بکر "ریمله" خرم‌آباد در حال ادامه ساخت این سریال تلویزیونی هستند.



مجید مظفری، علی دهکردی، جعفر دهقان، کاظم هژیر آزاد، کوروش سلیمانی و پوریا پورسرخ از جمله دیگر بازیگران مطرح هستند که در کنار بیش از 100 بازیگر بومی استان نظیر فریبا محمدی، حجت‌الله عالی منش، علیرضا بهرامی، مجتبی زرین جویی، سید نوری موسوی و فائزه محمدی در این مجموعه به ایفای نقش خواهند پرداخت.

تاریخ گذشته، معاصر و حال استان لرستان با فراز و نشیب بسیار صدها سوژه و موضوع در دل خود دارد که هر کدام ظرفیت تبدیل‌شدن به فیلم‌های بلند و مجموعه‌های تلویزیونی را دارد؛ در حوزه دفاع مقدس، سرکوب غائله "خلق عرب" به دست جوانان خرم‌آباد و لرستان در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی، عملیات حاج عمران، کربلای 5 و...ازجمله سوژه‌های مناسب با داستان‌های جذاب و آموزنده‌ای است که تولید آن‌ها می‌تواند بازگوکننده گوشه‌هایی از رزم دلاوران لرستانی باشد؛ همان‌هایی که رهبر معظم انقلاب اسلامی در وصف آن‌ها گفتند:"رزم لرها قبل از آن‌که شنیدنی باشد دیدنی است."

 





مصطفی رباطی. یافته

 

توجه: هرگونه استفاده از مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده، نشانه‌ی احترام شما به تلاش آن‌ها است.