نظر به اهمیت و جایگاه کتاب در فرایندهای توسعه‌ای (چه فردی و چه اجتماعی) و نقش کتاب در هنجارمند سازی اخلاقی-ارزشی جوامع، دولت‌ها همواره به دنبال ایجاد نوعی تسهیلات برای دسترس‌پذیر کردن و در دسترس قرار دادن کتاب هستند. پارادوکس نمایشگاه کتابیکی از برنامه‌های که در چند سال اخیر توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، به‌صورت منظم پیگیری و اجرا شده است، برپایی نمایشگاه کتاب است. نمایشگاهی که امسال دوازدهمین دوره آن قرار است در اواخر آبان ماه در خرم‌آباد برگزار گردد تا پذیرای اهالی فرهنگ باشد.
 واقعیت این است که به دلایل گوناگون از جمله ضعف نظام آموزشی کشور، عدم شکل‌گیری عادت به مطالعه در خانواده‌ها و بالطبع عدم آشنایی کودک با کتاب، گسترش فضای مجازی، مشکلات اقتصادی، ممیزی کتاب، سیستم معیوب توزیع کتاب و... «سرانه مطالعه» (به‌عنوان یک شاخص کمی بررسی وضعیت مطالعه در استان) وضعیت غیر مطلوبی دارد. البته شاخص‌های عینی هم متأسفانه وضعیت غیر مطلوب و حتی بحرانی میزان مطالعه در استان را نشان می‌دهد. تعداد کتاب‌فروشی‌ها و کتابخانه‌های عمومی در بخش‌ها، شهرها و شهرستان‌های استان می‌تواند زوایای این بحران را بهتر نشان دهد.
به نظر می‌رسد اگر هدف از این نمایشگاه بازاری جهت فروش کتاب و سایر محصولات فرهنگی باشد، فارغ از زحماتی که برای برپایی این نمایشگاه در استان کشیده می‌شود، متأسفانه باید اذعان کرد، نمی‌توان انتظار داشت این نمایشگاه به اهداف متعالی‌تری مانند ترویج فرهنگ مطالعه، افزایش فرهنگ عمومی و افزایش سرانه مطالعه دست یابد و در بهترین حالت این نمایشگاه فقط محلی برای عرضه کتب درسی و کمک‌آموزشی و حضور برخی ناشران کم‌تر شناخته خواهد بود.
 از سوئی دیگر متأسفانه برگزاری این‌گونه نمایشگاه‌ها در کشور و استانی به‌مانند ما بیشترین آسیب را به معدود کتاب‌فروشی‌های حرفه‌ای استان می‌زند. کتاب‌فروشی‌هایی که در این اوضاع و احوال اقتصادی، بار اصلی توسعه فرهنگی را بر دوش داشته و با گرمای دل همچنان پذیرای محدود کتاب‌خوانان علاقه‌مند هستند. این نمایشگاه با کاهش فروش این کتاب‌فروشی‌های در روزهای بعد از نمایشگاه می‌تواند باعث خلل در اقتصاد لاغر این صنف باشد.
 از همین رو به نظر می‌رسد، تکیه کردن بر فروش کتب، آن‌هم در برپایی این‌چنین نمایشگاه‌های نمی‌تواند مناسب باشد. برای مثال «نمایشگاه کتاب فرانکفورت» به‌عنوان یکی از معتبرترین‌ نمایشگاه‌های کتاب در جهان (امسال از تاریخ 18 تا 22 مهرماه در آلمان برپا شد)، هرساله به مدت 5 روز دایر و سه روز نخست، به بازدیدکنندگان تجاری (متخصصان صنعت چاپ و نشر) و دو روز پایانی به عموم بازدیدکنندگان و خریداران اختصاص داده می‌شود؛ زیرا انجمن ناشران و دولت این کشور معتقد است، برپایی نمایشگاه به جریان آزاد بازار کتاب‌فروشی‌ها، ضربه خواهد زد و در بلندمدت باعث ایجاد مشکلات جدی برای ارتزاق این صنف خواهد شد.
 با توجه به مطالب فوق‌الذکر، نمایشگاه کتاب لرستان باید تلاش نماید تا با تکیه‌بر مسائل کلان حوزه فرهنگ علی‌الخصوص حوزه کتاب و کتاب‌خوانی، به‌عنوان فرصتی برای معرفی تازه‌های نشر، معرفی و نقد کتاب، برپایی نشست‌های تخصصی در حوزه‌های نشر، آسیب‌شناسی حوزه کتاب و کتاب‌خوانی، ارائه راهکار در خصوص افزایش سرانه مطالعه، دعوت و دیدار با نویسندگان مطرح ملی و محلی، عرصه تعامل نویسندگان با مخاطبان، برپایی کارگاه‌های مختلف آموزشی در حوزه نویسندگی، کتاب‌خوانی و... معرفی شود تا بازاری برای فروش.
نصرت اله امیری خواه