در خانوادههای ایرانی نان یکی از عناصر جدانشدنی سبد غذایی به شمار میرود، به همین دلیل میزان کیفیت این محصول از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در چند سال اخیر رغبت مردم به تهیه نانهای محلی افزایش یافته و مصرف نان ساجی چند برابر شده است.
همین افزایش تقاضا موجب شده که نانواییهای سنتی در خرمآباد یکی پس از دیگری شروع به فعالیت کنند؛ اما به نظر میرسد در گذشته آنگونه که باید و شاید نظارتی بر وضعیت این نانواییهای سنتی صورت نگرفته و شاهد فعالیت بدون مجوز تعداد زیادی از این نانواییها هستیم. به بیان دیگر هیچ کسی با فعالیت نانواییهای سنتی و تولیدکنندگان نان محلی لرستان مخالف نیست، اما انتظار میرود استانداردهای مورد نیاز برای تهیه نان در این نانواییها رعایت شود.
در برخی از این نانواییها نان در محیطی غیربهداشتی و فاقد استاندارد پخته میشود و در اختیار همشهریان قرار میگیرد. انتظار میرود مسئولان زمینه را برای ساماندهی این وضعیت مهیا کنند. مسئولان اتاق اصناف نیز می گویند که در ماههای گذشته با اجرایی شدن طرح شناسایی اصناف فاقد مجوز، اقدامات لازم برای ساماندهی نانواییهای سنتی در خرمآباد در دستور کار قرار گرفته است. اقدامات دیگری نیز برای پلمب نانواییهای فاقد مجوز و ملزم کردن آنها به رعایت و تهیه استانداردهای مورد نیاز در حال انجام است.
به هر حال کیفیت و نحوه تهیه نان بر سلامت افراد تأثیر مستقیم دارد و انتظار میرود کیفیت نان در استان به خصوص خرمآباد افزایش یابد.
لزوم نظارت مسئولان بر نانواییهای سنتی
یک شهروند خرمآبادی افزایش تعداد نانواییهای سنتی و ساجی را خوب عنوان میکند و میگوید: در اغلب مواقع نان مورد نیازمان را از این نانواییها تهیه میکنیم، اما لازم است اقداماتی برای ساماندهی وضعیت ظاهری این نانواییها در دستور کار قرار بگیرد.
«رضا اخوت» ادامه میدهد: رعایت اصول بهداشتی و حفظ کیفیت نان میتواند تضمین کننده سلامت مردم باشد که با نظارت دقیق بر وضعیت نانواییها میتوان به آن دست یافت.
این شهروند خرمآبادی اظهار میکند: به نظر میرسد کیفیت نانهای تولید شده در برخی از نانواییها به مراتب پایینتر از هزینهای است که در قبال آن پرداخت میکنیم. با اینکه مسئولان وعدههایی زیادی برای افزایش کیفیت نان دادهاند اما تاکنون هیچ کدام از آن وعدهها محقق نشده است.
اجرای طرح شناسایی اصناف فاقد پروانه
رئیس اتاق اصناف مرکز لرستان با تاکید بر اینکه ساماندهی نانواییهای خرمآباد در دستور کار قرار گرفته است، اظهار میکند: در نظر داریم تا به تدریج شرایط را برای بهبود وضعیت این واحدهای صنفی مهیا کنیم.
«آرش راشدی» ادامه میدهد: از تیرماه امسال شاهد عملیاتی شدن طرح شناسایی اصناف فاقد پروانه و اختلال صنفی بودیم و این شناسایی در مهر ماه امسال به اتمام رسید. پس از آن هم از تاریخ 12 مهرماه ساماندهی اصناف فاقد پروانه در دستور کار قرار گرفت.
این مسئول میافزاید: از حدود 19 هزار واحد صنفی شناسایی شده، حدود 3 هزار واحد صنفی فاقد پروانه فعالیت داشتند که تاکنون اقدامات لازم برای ساماندهی حدود 2 هزار واحد در دستور کار قرار گرفته است.
وی با اشاره به وضعیت نانواییهای محلی خرمآباد میگوید: با توسعه نانواییهای سنتی و محلی در خرمآباد مخالف نیستیم و می دانیم این نانواییها میتوانند بخشی از نیاز شهروندان را تأمین کنند. با این حال باید اقدامات لازم برای ساماندهی این واحدها در دستور کار قرار بگیرد و بی گمان با نانواییهای سنتی فاقد پروانه برخورد خواهد شد.
راشدی عنوان میکند: طی هفتههای گذشته در راستای تحقق اهداف پیشبینیشده، اقدام به تعطیلی 50 واحد نانوایی کردیم و تا زمان بهبود وضعیت واحدها این روال ادامه خواهد یافت. با برنامهریزیهای صورت گرفته در کارگروه آرد و نان استان به طور حتم کیفیت پخت نان در نانواییهای خرمآباد افزایش خواهد یافت و نان با کیفیت، سالم و مطابق با استاندارد به همشهریان عرضه می شود.
فعالیت بیش از 500 نانوایی در خرمآباد
رئیس اتحادیه نانوایان خرمآباد از فعالیت بیش از 500 واحد نانوایی در خرمآباد خبر میدهد و میگوید: این تعداد بیشتر از نیاز شهر است.
«فریبرز حسنپور» در ادامه با اشاره به تلاش برای اجرای طرح نان سالم در خرمآباد، میگوید: بر اساس این طرح اقدامات لازم برای ساماندهی نانواییها و افزایش کیفیت نان در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی میافزاید: در سالهای گذشته شاهد گسترش واحدهای نانوایی ساجی و محلی در خرمآباد بوده ایم که برخی از آنها دارای پروانه فعالیت و تعدادی دیگر نیز فاقد پروانه هستند. واحدهای صنفی تولیدکننده نان ساجی که دارای پروانه فعالیت هستند، به صورت کامل تحت حمایت و نظر اتحادیه قرار دارند، اما نانواییهایی که فاقد پروانه فعالیتند با برخورد قانونی مواجه خواهند شد.
حسنپور در ادامه با اشاره به تعطیلی واحدهای نانوایی متخلف، میگوید: بر اساس دستورالعملهای موجود هر واحد نانوایی موظف به فراهم کردن برخی شرایط برای فعالیت خود از نظر مکانی، امکانات و بهداشت است. واحدهای متخلفی که شرایط اتحادیه را رعایت نکنند، تعطیل میشوند.
این مسئول تاکید میکند: با تصمیمات اتخاذ شده به زودی شرایط برای ساماندهی نانواییها مهیا میشود و تا پایان سال شاهد افزایش کیفیت در این حوزه خواهیم بود.
علی ابوالقاسمی/ همشهری
دیدگاهها
یا نونها خمیرن یا سوخته یا پر از جوش شیرین که معده را عذاب میده .