یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

مدیرعامل شرکت آب منطقه‎ای لرستان گفت: طی یک پروژه پژوهشی مشترک میراث فرهنگی و شرکت آب منطقه‎ای لرستان و در اقدامی بی‌سابقه چاه باستانی و اسرارآمیز قلعه فلک ‎ الافلاک برای نخستین بار مورد مطالعه و بررسی کارشناسی قرار گرفت.
در این رابطه رضا میرزایی، که به بررسی زمین‎شناسی و هیدرولوژی آن پرداخته گفت: چاه قلعه از نوع چاه‌های دهانه‌گشاد و دستکند بوده که به وسیله مقنی و با استفاده از ابزارآلات دستی در سازند سخت کربناته سروک به‌طور قائم حفر شده است.
وی افزود: عمق چاه معادل 40 متر و 60 سانتی‌متر، ابعاد دهانه 192*125سانتی‌متر، چاه در قسمت انتهایی و دستکند چاه 127*108سانتی‌متر و سطح برخورد با آب برابر 38 متر و 20 سانتی‌متر است. ساختگاه چاه در شمال شرقی حیاط اول و در پشت یک طاق نمای بلند قرار دارد.
میرزایی در خصوص وضعیت زمین‌شناسی محل حفر چاه قلعه بیان کرد: این محل از نظر زمین‌شناسی ساختمانی در زون زاگرس چین‌خورده و از نظر چینه‌شناسی در سازند سروک با لیتولوژی آهک‌های مارنی– رسی تیره‌رنگ درز و شکاف دار به سن کرتاسه‌ پائین قرار دارد.

منشأ آب چاه قلعه فلک‌الافلاک ریزش‌های جوی است
مدیرعامل شرکت آب منطقه‎ای لرستان در رابطه با هیدرولوژی این چاه گفت: منشأ آب چاه قلعه فلک‎الافلاک ریزش‎های جوی است که به صورت برف و باران در سیستم‎های درز و شکاف، فروچاله‎ها و سایر اشکال کارستی به درون آهک‎ها نفوذ کرده و سپس از طریق مجاری کارستی به صورت جریان‌های زیرسطحی وارد چاه می‌شوند.
وی ادامه داد: آبخوان سفیدکوه، یک آبخوان کارستی توسعه یافته است که حوضه‌ آبریز نسبتاً وسیعی دارد و سالانه حدود یک‌صد میلیون مترمکعب به‌طور طبیعی از طریق چشمه‌ها و سراب‎های متعدد تخلیه دارد.
میرزایی با اشاره به ضعف دانش زمین‎شناسی و آب‌یابی در عهد باستان، در خصوص چگونگی تعیین محل چاه قلعه اضافه کرد: مهندسین آن زمان با استفاده از شواهد سطحی از جمله سرریز چشمه گلستان در زیر قلعه و احتمالاً وجود یک فرو چاله‌ کارستی قیفی شکل(سینک هول) در محلی که چاه حفاری‌شده، تعیین محل را انجام داده‎اند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‎ای لرستان تصریح کرد: شواهد حاکی از آن است که ابعاد دهانه‌ چاه تا عمق حدود 15 متری، به‌طور طبیعی نسبت به بخش‌های تحتانی بزرگ‌تر بوده و به همین خاطر دهانه آن را با استفاده از آجر و سنگ‌های لاشه ساماندهی و کوچک‌تر کرده‌اند.
میرزایی در خصوص هدف از حفر چاه قلعه بیان کرد : با توجه به اینکه مظهر چشمه گلستان در  مجاورت قلعه واقع‌شده و دسترسی آسان به آب چشمه برای ساکنین قلعه امکان‌پذیر نبوده ، هدف از حفر چاه آهکی فلک الافلاک ، پیش‌بینی تأمین آب ساکنین قلعه در صورت حمله دشمن و محاصره قلعه و همچنین تامین موقت آب در شرایط اضطرار بوده، زیرا تامین آب از طریق چشمه گلستان در آن شرایط سخت و دشوار بوده است.

این چاه از جمله معدود چاه‌های تأمین آب شرب کشور بوده که به‌صورت دستکند است
همچنین عطا حسن‎پور، پژوهشگر باستان‎شناس در این مورد گفت: قبل از ساخت هر بنای تاریخی یا شکل‌گیری زیستگاهی کهن، نزدیکی به منابع آب سطحی یا زیرزمینی موردتوجه سازندگان یا معماران بوده است. به‌ویژه سیستم دفاعی قلاع باستانی در تمام ادوار تاریخی از این قضیه تبعیت می‌کرده چرا که در مواقع حساس همچون محاصره قلعه‌ها یا زمان جنگ، دسترسی به آب شرب یکی از مهم‌ترین نیازهای ساکنان دژها بوده است.
وی افزود: سیستم حفر چاه در قلعه‌ها به‌ویژه در مناطق کوهستانی به دلیل وجود صخره‌ها و زمین سنگلاخ همواره با چالش‌های خاصی همراه بوده است. چاه قلعه فلک ‎ الافلاک از جمله معدود چاه‌های تامین آب شرب کشور بوده که به صورت دستکند در دل صخره‌های آهکی کنده شده است. این چاه در ضلع شمالی حیاط اول و قسمت صخره‌ای تپه فلک ‎ الافلاک حفر شده و در طول حیات فرهنگی قلعه آب موردنیاز ساکنان آن را تأمین می‌کرده و اکنون به‌عنوان یکی از جاذبه‌های جانبی قلعه، در معرض بازدید علاقه‌مندان و گردشگران قرار دارد.

این مطالعه به‌صورت چندجانبه و با کمک از علوم مختلف انجام گرفت
حسن‎پور اطلاعات جدیدی درباره چاه قلعه فلک الافلاک ارائه کرد و گفت: این چاه برای نخستین بار است که مورد بررسی و مطالعه علمی و تحقیقاتی قرار می‌گیرد. این مطالعه به‌صورت چندجانبه و با کمک از علوم و تخصص‌هایی همچون باستان‌شناسی، زمین‌شناسی، هیدرولوژی و معماری انجام گرفت و اطلاعات تکمیلی و بیشتر به‌زودی در قالب کتابی با عنوان معرفی گنجینه لرستان ارائه خواهد شد.
مدیر گنجینه آب استان با اشاره به اینکه بررسی درون چاه در شرایطی بسیار دشوار با هوای نامناسب و رطوبت بالا حدود چهار ساعت به طول انجامید گفت: چاه قلعه از سه بخش تشکیل شده است. دهانه ورودی چاه آجر چین، بخش میانی سنگ چین و قسمت تحتانی آن که بیشترین عمق را نسبت

به سایر بخش‌ها دارد به‌صورت صخره‌کند یا دستکند است.
وی ادامه داد: در هر کدام از جداره‌های ضلع شمالی و جنوبی این چاه، تعداد 75 فرورفتگی مکعبی شکل و در مجموع 150 حفره به صورت قرینه وجود دارد که جهت قرارگیری دستک‎های چوبی برای حفر چاه و همچنین فرود یا صعود به آن ایجاد شده‎اند. در بخش آجر چین چاه هشت حفره، در بخش سنگ‌چین 9 عدد و در بخش دستکند آن 58 حفره در یک ضلع تراشیده شده که نسبت به سایر نقب‌های دستکند در استان لرستان از فراوانی قابل‌ملاحظه‌ای برخوردار هستند.

نمونه سفال به دست آمده از لابه‌لای دیواره سنگ‌چین چاه مربوط به دوره قبل از ساسانی است
حسن‎پور ضمن اشاره به اینکه در این بررسی جهت انجام آزمایشات از رسوبات کف و بدنه، ملاط بین سنگ‎ها، سفال و آب درون چاه نمونه‎برداری شد، گفت: نمونه سفال به دست آمده از لابه‌لای دیواره سنگ چین چاه مربوط به دوران تاریخی و احتمالاً به قبل از دوره ساسانی متعلق است که البته شواهد باستان‌شناسی به دست آمده از لایه‌نگاری‌های مختلف تپه فلک الافلاک این مطلب را تایید می‎کند.
مدیر گنجینه آب استان اضافه کرد: عمق دقیق آب موجود در کف چاه که با استفاده از دستگاه‌های عمق‌یاب و سطح یاب اندازه‌گیری شد حدود 2 متر 40 سانتی‌متر بود. لازم به ذکر است نتایج به دست آمده از آزمایش آب این چاه که توسط خانم دکتر شیدا برمه‌زیار انجام گرفت نشان می‌دهد، آب در کف چاه هنوز هم جریان دارد و کاملاً قابل شرب است. میزان هدایت الکتریکی یا EC آن 549 میکروزیمنس بر سانتیمتر، میزان سختی آب PPM 220، مقدار باقی‌مانده تبخیر T.D.S برابر با 351 میلی‌گرم بر لیتر، قلیائیت 4 میلی اکی والان گرم بر لیتر، میزان PH 7.72 و میزان کلر موجود در آن 1.1 میلی اکی والان در لیتر است.
حسن‎پور در پایان افزود: این اقدام با پشتیبانی مدیر کل میراث فرهنگی، سرپرستی قلعه فلک ‎ الافلاک، معاونت و یگان حفاظت میراث فرهنگی و با همکاری مهندس دلفان مهندس معمار و نقشه بردار، داریوش ابدالیان، صخره نورد و محمدرضا کرموند، قائم مقام شرکت آب منطقه ‎ ای صورت گرفت که جای تقدیر دارد.

منبع: ایسنا

دیدگاه‌ها  

#1 سپهر عاشق خرم آباد 1396-07-25 11:31
آقای حسن پور مدیریت محترم گنجینه آب لرستان،منتظر فاش شدن راز بسیار بزرگ نهفته در سفیدکوه خرم آباد هستیم.جزئیات وجود غار آبی سفیدکوه را مثل راز چاه دژ شاپورخواست منتشر کنید.این غار آبی که بر اساس کاوش های صورت گرفته بزرگ ترین غار آبی جهان می باشد می تواند خرم آباد را به یکی از قطب های بین المللی صنعت گردشگری تبدیل کند
نقل قول کردن
#2 اکبر-ظ 1396-07-25 12:31
تشکر از اطلاعات جالبتون .
نقل قول کردن
#3 Mozhi☺ 1396-07-25 12:40
ممنون از اینکه اطلاعات عمومی مردم رو بالا میبرین
نقل قول کردن
#4 ایمان 1396-07-25 12:42
عالی بود
نقل قول کردن
#5 اکبر 1396-07-25 13:07
خسته نباشید
نقل قول کردن
#6 احمد 1396-07-25 13:21
حیف از این بنای عظیم و زیبا که تحت بی اهمیتی برخی داره از بین میره و ......
نقل قول کردن
#7 مهرداد 1396-07-25 13:40
اطلاعات جالب و دست اولی منتشر شد. واقعا نیاکان این سرزمین به لحاظ مهندسی و شناخت منابع آبی از دانش بالایی برخوردار بوده اند.
لازم است به دست اندرکاران این کار پژوهشی بویژه پژوهشگر ارزنده جناب دکتر حسن پور و دکتر میرزایی خسته نباشید عرض کنیم.
نقل قول کردن
#8 ۰۰۰۰ 1396-07-25 13:54
تورو خدا مواظب باشید استان های دیگه همین آب رو هم ازمون نگیرن آب الیگودرز شد قم رود حالا نوبت اصفهان و زاینده روده
نقل قول کردن
#9 بیرانوندلرستان 1396-07-25 14:37
پس با این حساب دژ شاپورخواست قدمتش به قبل از ساسانیان برمیگرده...خرم آباد بهترین شهر ایرانه
.اگه بر ساخت سازهای بی رویه در جنوب خرم آباد نظارت نشه طی پنجاه سال آینده جنوب شهر به سرنوشت مرکز شهر دچار خواهد شد
نقل قول کردن
#10 دژ شاپورخواست 1396-07-25 15:09
پس می توان از این کاوش های جدید نتیجه گرفت که قدمت دژ شاپورخواست به دوره های پیش از ساسانیان باز می گردد.یعنی قدیمی ترین قلعه تاریخی جهان متعلق به لرستانیها و شهر زیبای خرم آباد است.کاش رسانه های استان لرستان در پوشش این خبر همت بیشتری به خرج دهند تا نتایج کاوش های جدید و قدمت قلعه در سطح دنیا مطرح شود.دیگر وقتش رسیده قلعه ثبت جهانی شود
نقل قول کردن
#11 دژ شاپورخواست 1396-07-25 15:14
به نقل از سپهر عاشق خرم آباد:
آقای حسن پور مدیریت محترم گنجینه آب لرستان،منتظر فاش شدن راز بسیار بزرگ نهفته در سفیدکوه خرم آباد هستیم.جزئیات وجود غار آبی سفیدکوه را مثل راز چاه دژ شاپورخواست منتشر کنید.این غار آبی که بر اساس کاوش های صورت گرفته بزرگ ترین غار آبی جهان می باشد می تواند خرم آباد را به یکی از قطب های بین المللی صنعت گردشگری تبدیل کند

دمت گرم همشهری.خرم آباد امروز بیشتر از همیشه به شهروندانی دلسوز مثل جنابعالی نیاز داره.مطمئنم اگر مسئولیتی داشتی مثلاً استاندار یا شهردار بودی الآن خرم آباد در حد پاریس،لندن،ونیز و بارسلون به عنوان شهر توریستی در جهان مطرح شده بود.
نقل قول کردن
#12 اکبر-ظ 1396-07-25 17:33
لطفا برای تشخیص سن دقیق تکه سفالهای بدست امده اقدام کنید.استفاده از روش کربن 14 دقیقنا عمر هر شی تاریخی را نمایان میکند.
نقل قول کردن
#13 محمد 1396-07-25 18:12
آبشو لوله بزنید واسه قم
نقل قول کردن
#14 اکبر-ظ 1396-07-25 21:13
به نقل از سپهر عاشق خرم آباد:
عالیه.دژ شاپورخواست با چند هزار سال قدمت علاوه بر اینکه یکی از قدیمی ترین قلعه های جهان محسوب میشه سرشار از اسرار شگفت انگیز هست.امیدوارم همزمان با آغاز فرآیند تخلیه حریم قلعه،طراحی مجموعه توریستی برای ساماندهی اطراف قلعه شروع بشه.پیشنهاد میکنم یک دریاچه مصنوعی زیبا احداث کنند تا شبها با انعکاس قلعه شکوهمند خرم آباد در دریاچه لحظه های خاطره انگیزی برای شهروندان و گردشگران ثبت بشه.در ضمن مزیت مهم احداث دریاچه در حریم قلعه اینه که خرم آباد به عنوان نخستین شهر ایران صاحب سه دریاچه بزرگ درون شهری در سه نقطه مختلف میشه.دریاچه کیو در شمال شهر،دریاچه شاپوری در جنوب شهر و دریاچه گلستان(برگرفته از نام باغ تاریخی گلستان ارم خرم آباد)در مرکز شهر


پیشنهادتون در خصوص احداث دریاچه واقعا عالیه .
نقل قول کردن
#15 سپهر عاشق خرم آباد 1396-07-25 21:45
به نقل از محمد:
آبشو لوله بزنید واسه قم

خرم آباد خودش برای تامین آب شرب شهروندان مشکل داره.نه قم نه هیچ شهر دیگه ای حق دست اندازی به منابع آبی مرکز استان لرستان رو ندارن.قم و اصفهان که سالهاست آب الیگودرز رو میبرن از سرشون هم زیاده
نقل قول کردن
#16 سپهر عاشق خرم آباد 1396-07-25 21:52
[quote name=دژ شاپورخواست
دمت گرم همشهری.خرم آباد امروز بیشتر از همیشه به شهروندانی دلسوز مثل جنابعالی نیاز داره.مطمئنم اگر مسئولیتی داشتی مثلاً استاندار یا شهردار بودی الآن خرم آباد در حد پاریس،لندن،ونیز و بارسلون به عنوان شهر توریستی در جهان مطرح شده بود.
بسیار ممنونم از شما.باور کنید در اینکه خرم آباد میتونه به یکی از مشهورترین و توریست پذیرترین شهرهای جهان تبدیل بشه کوچک ترین تردیدی ندارم.حالا که ثابت شده قلعه فلک الافلاک قدیمی ترین قلعه دنیاست بیشتر روی این موضوع تاکید میکنم،فقط امیدوارم راز مهم مربوط به غار آبی سفیدکوه بزرگ ترین غار آبی جهان هم زودتر فاش بشه.اون موقع دیگه پاریس و لندن هم از لحاظ تعداد توریست در برابر خرم آباد عددی نیستن.ارزش های تاریخی و توریستی شهرمون در سراسر جهان بی نظیره
نقل قول کردن
#17 محسن دهقان 1396-07-25 22:20
خیلی دوس دارم برم تو چاه خودم با چشم خودم ببینم که اون موقه چه طور این چاه کندن چه شرایطی داشتن--اگه بشه امکان بازدید مردمی از چاه بزارید خیلی خوب میشه افراد بیشتری هم به بهونه بازدید از چاه به قله هم بیان
نقل قول کردن
#18 بیرانوندلرستان 1396-07-25 23:12
کلا نوع مقاوم سازی دژ شاپورخواست اشتباهه بایستی از سطح زمین بصورت دایره ای تا همسطح دیواره دژ رو با بتون بالا میاوردن و خاک میریختن اینجور محکمتر میشد الان فقط نگاه کنید چ دلیلی داشته بصورت شیب دار بتون ریزی و محکم کاری کردین..خدمت اون همشهریمونم عرض کنم با احداث دریاچه کنار دژ باعث نم دار شدن خاک زیر دژ میشد و در آینده ن چندان دور دژ فرو میریخت..البته ی نظر شاید از لحاظ زمین شناسی مقاوم باشه زیر دژ
نقل قول کردن
#19 سپهر عاشق خرم آباد 1396-07-25 23:26
به نقل از اکبر-ظ:
به نقل از سپهر عاشق خرم آباد:
عالیه.دژ شاپورخواست با چند هزار سال قدمت علاوه بر اینکه یکی از قدیمی ترین قلعه های جهان محسوب میشه سرشار از اسرار شگفت انگیز هست.امیدوارم همزمان با آغاز فرآیند تخلیه حریم قلعه،طراحی مجموعه توریستی برای ساماندهی اطراف قلعه شروع بشه.پیشنهاد میکنم یک دریاچه مصنوعی زیبا احداث کنند تا شبها با انعکاس قلعه شکوهمند خرم آباد در دریاچه لحظه های خاطره انگیزی برای شهروندان و گردشگران ثبت بشه.در ضمن مزیت مهم احداث دریاچه در حریم قلعه اینه که خرم آباد به عنوان نخستین شهر ایران صاحب سه دریاچه بزرگ درون شهری در سه نقطه مختلف میشه.دریاچه کیو در شمال شهر،دریاچه شاپوری در جنوب شهر و دریاچه گلستان(برگرفته از نام باغ تاریخی گلستان ارم خرم آباد)در مرکز شهر


پیشنهادتون در خصوص احداث دریاچه واقعا عالیه .

سپاسگزارم آقا اکبر عزیز.امیدوارم مسئولان محترم لرستان به پیشنهادات مفید و دلسوزانه ی دوستداران خرم آباد توجه داشته باشند
نقل قول کردن
#20 اکبر-ظ 1396-07-26 15:49
به نقل از محسن دهقان:
خیلی دوس دارم برم تو چاه خودم با چشم خودم ببینم که اون موقه چه طور این چاه کندن چه شرایطی داشتن--اگه بشه امکان بازدید مردمی از چاه بزارید خیلی خوب میشه افراد بیشتری هم به بهونه بازدید از چاه به قله هم بیان


دوست عزیز این چاه رو با وسایل ابتدایی و با دست کندند . در اون دوران مردم از مواد طبیعی تغذیه میکردند شیر لبنیات گوشت میوه ها همگی طبیعی بودند بنابر این مردم بنیه و قوت داشتند اما الان چی ؟ همه چیز هورمونی و شیمیایی شده مردم قادر نیستند نیم ساعت بدوند .
نقل قول کردن
#21 الف 1396-07-26 15:56
دژشاچورخاست یم میلیون سال قدمت داره ازفرداتوریسته که صف 10کیلوتری تشکیل دادند برا بازدید
نقل قول کردن
#22 حسنوند 1396-07-26 20:06
به نقل از ۰۰۰۰:
تورو خدا مواظب باشید استان های دیگه همین آب رو هم ازمون نگیرن آب الیگودرز شد قم رود حالا نوبت اصفهان و زاینده روده

احسنت , لرستان شده منبعی برای رشد و پیشرفت دیگر استانها
نقل قول کردن
#23 اکبر-ظ 1396-07-27 13:11
به نقل از سپهر عاشق خرم آباد:
به نقل از الف:
دژشاچورخاست یم میلیون سال قدمت داره ازفرداتوریسته که صف 10کیلوتری تشکیل دادند برا بازدید

مشکلت با خرم آباد و قلعه چیه دقیقاً؟؟؟!!!روزی که قلعه فلک الافلاک در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت بشه خواهی دید آیا توریستها برای ورود به قلعه صف تشکیل میدن یا نه...


درسته سپهر جان فکر کنم ایشون با خرم اباد مشکل داره .
نقل قول کردن
#24 حسن فصاحت 1396-07-30 09:56
چرا اینقدر دیر اکتشاف کردید خرم اباد بهشت فقط کسی رو میخواد که اونو به ایران بشناسونه
نقل قول کردن
#25 پیرداده 1396-08-07 23:23
همه ما باید همت کنیم آثار باستانی و
جاذبه های طبیعی و گردشگری
کم نظیر لرستان رو به دیگران معرفی
کنیم.ما هیچ کم از استان های دیگر
مثل اصفهان، فارس، همدان و.....نداریم
بعضی جاها آنچه ما داریم ندارن ازجمله
آب فراوان،پل های تاریخی،جنگلهای بلوط
،آثار تاریخی، مفرغ، طبیعت چهار فصل، آبشارهای بی نظیر،مردم مهمانواز
با قدمت وتمدن طولانی ودرخشان .
"لرستان همیشه سربلند وپاینده به همت من وتو برادر و
خواهر گرامی"
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا