یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

كتاب دیوان میرنوروزدیوان میرنوروز
تصحيح و برگردان: اسفنديار غضنفري‌امرايي
به كوشش و ويراستاري: اسعد غضنفري
قطع: وزيري
تعداد صفحات: 150
شمارگان: 1000 نسخه
ناشر: شاپورخواست
شابك: 1-225-260-600-978
قيمت: 12 هزار تومان
 
بخشی از پیش‌گفتار کتاب به قلم اسعد غضنفری:
بي‌ترديد ميرنوروز، مشهورترين شاعر لر زبان مي‌باشد كه آميختگي اشعارش با موسيقی لُري، موجب فراگيري اشعار او در سرتاسر سرزمين‌هاي لر زبان شده است؛ به طوري‌كه كم‌تر كسي در اين مناطق يافت مي‌شود كه بيتي از او را از حفظ نداشته باشد. نخستين بار ديوان ميرنوروز توسّط پدرم، در سال 1347 شمسي تصحيح، چاپ و منتشر شد.
پس از آن تا سال 1370 پنج بار به چاپ رسيد كه هر بار خيلي زود ناياب گرديد. چاپ‌هاي بعدي ديوان مير با عجله و از روي شتاب - بدون نظارت پدرم - با كيفيت نازل منتشر شد كه داراي اشكالات فراوان از لحاظ رعايت اصول كتابت و ويراستاري و غلط‌هاي تايپي بود.
اكنون كه بيش از بيست و چند سال از آخرين چاپ ديوان مير مي‌گذرد و كتاب ناياب شده است، تصميم گرفتم ديوان ميرنوروز را با كيفيّت بهتر و ويراستاري جديد منتشر كنم.
در چاپ جديد اشعار  لُري براي سهولت بيش‌تر در قرائت، اِعراب‌گذاري شده‌اند. برخي ترجمه‌ها رساتر و سعي شده روايات مختلف از ابيات به صورت زيرنويس آورده شود. همچنين تعداد 127 تك‌ بيت لُري به كتاب افزوده شده است. اگر چه به علّت فراگيري اشعار مير در افواه مردمان لرستان بزرگ (پشتكوه و پيشكوه) در طول سيصد سال به احتمال قريب به يقين برخي تك‌بيت‌هاي  لُري مير ممكن است اصالت نداشته باشند ولي به قول پدرم: «آن‌ها از نظر كميّت بسيار ناچيز و در عين حال از لحاظ كيفيّت، جنبه‌ي فولكلوريك آن قابل توجّه خواهد بود.»
نكته‌اي كه خوانندگان اين كتاب و ساير نوشته‌هاي پدرم بايد بدان توجّه كنند اين است كه هدف ايشان فقط حفظ فرهنگ پربار لرستان از گزند فراموشي و نابودي بوده است. چنان‌كه در مقدّمه‌ي چاپ اوّل همين كتاب مي‌نويسد: «بنده از قبول و انجام اين‌گونه امور (منظور پژوهش در حوزه‌ي فرهنگ لرستان است) هيچ‌گونه نظر مادي ندارم و از لحاظ شهرت نيز برادران عزيز لرستاني مرا آن‌طور كه هستم مي‌شناسند؛ نظرم احياي فرهنگ غني ولي ناشناخته‌ي لرستان است ...»
كسي‌كه از تمام تعلّقات دنيوي مي‌گذرد، به كنج تنهايي خود پناه مي‌برد و در كمال مناعت و وارستگي قلم به دست مي‌گيرد و مي‌آفريند، مسلماً هدفي بزرگ را در سر مي‌پروراند. او به فرهنگ سرزمينش عشق مي‌ورزد و اين عشق با تعصّبات كوركورانه و كوته‌بيني‌هايي كه متأسّفانه مبتلا‌به جامعه‌ي ما هستند مباينت دارد.
او در جايي ديگر مي‌گويد: «ضمناً در اين مدّت توانسته‌ام گويش‌هاي "لكي و لري" را در 12500 لغت روي فيش‌هاي مخصوص تهيّه و با رعايت اعراب و حروف تهجّي در دفتر جداگانه ضبط نمايد كه اميدوارم به‌ويژه اين خدمت نمايان مورد توجّه و مقبول طبع صاحب‌نظران گردد، بلكه در اين دنياي ماشيني كه روز به روز دست ما از ابزار زمان‌هاي گذشته كوتاه و ذهن‌مان با اسامي و اصطلاحات رايج محلّي و بومي بيگانه مي‌شود، اين ميراث اصيل ملّي كه به تقريب از صد، هشتاد آن‌ها ريشه‌هاي اوستايي، پهلوي و دري دارند دستخوش زوال نگردد.»[1] (كليات ديوان ميرنوروز، چاپ اول 1347، صفحه‌ي 114)
آري از ميان رفتن يك گويش محلّي برابر با نابودي تاريخ و فرهنگ شفاهي، باورها، ضرب‌المثل‌ها، فولكلور و آداب و رسوم و در نهايت هويّت يك قوم است.
اين نكته بايد دانسته شود كه اگر ايشان زادگاه ميرنوروز را جايدر، ملاپريشان را از اهالي دلفان و باباطاهر را لرستاني ذكر كرده‌اند، واقعاً به اين باور رسيده‌اند. از نظر ايشان حفظ شعر، ادبيات و دو گويش بومي (لكي و لري) و تاريخ كهن سرزمين پهناور لرستان از گزند نابودي حائز اهميّت و در اولويت قرار داشته است.
--------------------------------
پي‌نويس:
1. كتاب‌هاي لغت‌نامه‌ي لَكي و لُري، فولكلور و آداب و رسوم پس از گذشت 40 سال كه از زمان تأليف‌شان مي‌گذرد هنوز در گوشه‌ي كتاب‌خانه‌ي ‌‌پدرم خاك مي‌خورند.
 

دیدگاه‌ها  

#1 مهران بیرانوند 1394-11-25 09:23
نیت و عمل شما مورد تحسین است. بسیار ممنون وسپاسگزاریم.
نقل قول کردن
#2 پارسا 1395-02-10 14:09
چگونه مي توانم كتاب را تهيه نمايم با سپاس
نقل قول کردن
#3 تاراز 1395-05-12 01:47
لغت نامه لکی ولری خاک میخورند؟خب اهدا کنند به کتابخونه عمومی دوتا اهل پژوهش استفاده ببرند.خداخیرشون بده.
نقل قول کردن
#4 مهدی لک 1395-05-27 12:05
با سلام اولا باید بگم ک لک ها عضو اصلی قوم لر هستند و لرها به داشتن چنین نحله ای افتخار میکنند و باید دانست در اصل منظور از گویش لری همان گویش مردم خرم آباد و بالاگریوه است و باید گفت ک این گویش ، گویشه تمام قوم لر نیست بلکه گویش لکی بالاگریوه ای بختیاری ملکی وهمچنین کوهگیلویه ای و جنوبی گویشهایی هستند ک زبان لری را بوجود اورده اند امید وارم دوستان تاریخ قوم سرافراز لر را بخوانند .
نقل قول کردن
#5 رشنو 1395-07-16 20:22
میرنوروز دیوان شعرش را زمان صفویه سروده است ولی با زبان لری امروزه هیچ تفاوتی ندارد…
نقل قول کردن
#6 سهیل بهروزی 1396-01-03 09:18
به نقل از مهدی لک:
با سلام اولا باید بگم ک لک ها عضو اصلی قوم لر هستند و لرها به داشتن چنین نحله ای افتخار میکنند و باید دانست در اصل منظور از گویش لری همان گویش مردم خرم آباد و بالاگریوه است و باید گفت ک این گویش ، گویشه تمام قوم لر نیست بلکه گویش لکی بالاگریوه ای بختیاری ملکی وهمچنین کوهگیلویه ای و جنوبی گویشهایی هستند ک زبان لری را بوجود اورده اند امید وارم دوستان تاریخ قوم سرافراز لر را بخوانند .

احسنت.درود بر شما که اینقدر با مطالعه و روشنفکر هستید.بختیاری و لک و مینجایی و ممسنی و کهگیلویه و بویر احمد و شوهان و ثلاثی با هم و در کنار هم میشن لر و نباید لر را فرو کاست به یک شهر یا استان.
نقل قول کردن
#7 احمدوند 1396-01-03 09:19
به نقل از تاراز:
لغت نامه لکی ولری خاک میخورند؟خب اهدا کنند به کتابخونه عمومی دوتا اهل پژوهش استفاده ببرند.خداخیرشون بده.

مرحبا , جالب است وقتی دارد خاک میخورد خب اهدا کنند کتابخانه یا بیارن نمایشگاه کتاب بفروشن تا مردم استفاده کنند
نقل قول کردن
#8 قدح 1396-01-11 13:26
پی دی اف این کتاب را بزارید
نقل قول کردن
#9 محمد گودرزی 1396-12-14 00:59
کتاب رو از کجا میشه تهیه کرد
نقل قول کردن
#10 کبیر کوه 1397-03-26 19:57
سلام تمام کسانی که تایپک زدن به نظر میاد اهل علم‌و کتاب خوانی باشند و بیشتر خوشحال شدم که دیدم از چندین طایفه و منطقه مختلف خواهان این کتاب بودن ، من لر بالاگریوه ام و تا چند سال پیش میرنوروز را فقط و فقط با ابیاتی که مادرم از بچگی برایم میخواند میشناختم چندین جای مختلف سر زدم برای تهیه این کتاب ولی چیزی که با گفته های مادرم نزدیک باشه ندیدم با توجه به جایگاه پدری گرانقدر چون استاد امیدوارم این چاپ چیزی باشه که همگان انتظارش رو دارن ،اقای اسفندیاری عزیز انشالله همیشه برقرار و سرافراز باشین
نقل قول کردن
#11 باقری 1399-09-09 03:40
درود، پی دی اف کتاب موجود نیست؟
نقل قول کردن
#12 عارف 1400-05-11 02:58
این شعر ک میر نوروزمیگه
شومه شو ردم سر جاس بی هوا دستم برد سی پنجه ی پاس
دست اورد دستم گری گو کر چجوری باغ مردم سر ب مهرن مر تو کوری و....
خلاصه من هرچی گشتم پیدا نکردم از کجا پیداش کنم
چرا نیست اصلا
نقل قول کردن
#13 محمدمهدورموگویی 1401-03-21 02:21
اشعار میر نوروز درمیان ایل موگویی خیلی معروفه اما به زبان بختیاری برای اطلاع بیشتر به پیجmirnevrozسربزنید
پیری اوو چی گیوه لقاره چی مهمون چو به دست عزت نداره پیرکه آویدی واری بمیری کیش کیش مرغون سرکار خمیری (قسمتی از اشعار البته خیلی هست اندازه یک کتاب)
نقل قول کردن
#14 لر زاده 1402-01-12 18:38
چرا لغت نامه لری و لکی بعد از ۵۰ سال دارد خاک میخورد؟ خب به یک انتشاراتی بدهید تا چاپش کند و دو نفر ازش استفاده کنند
نقل قول کردن
#15 لرستانی 1402-06-04 15:09
کتابخانه های خرم‌آباد اصلا این کتاب‌ها را ندارند من گشتم نیست
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا