مظفر افشار- پدر بلوط لرستان - یافته

برای گفت‌وگو پیرامون محیط زیست لرستان به دیدار مردی رفتیم که از دل زباله‎ها و پسماندها دریچه‎ای از نعمات خدادادی و گوشه‎ای از بهشت را ساخته است.

"مظفر افشار" که او را به عنوان « پدر بلوط ایران » می‎شناسند توانسته از این پسماندها جنگلی زیبا در حیاط خانه‎اش تدارک ببیند. جنگلی که به طور مرتب میزبان گروه‎های مختلفی از عاشقان محیط زیست است.

برای گفت‎وگو با این فعال محیط زیست به دیدارش رفتیم تا شنونده صحبت‌هایش در باره‎ی محیط زیست لرستان باشیم.

 

آقای افشار پیش از این که بحث محیط زیست را شروع کنیم. مایلیم بدانیم شغل اصلی شما چیست؟

پیمانکار و مهندس ساختمان هستم و تا کنون حدود 310 کلاس آموزشی برای آموزش و پرورش ساخته‎ام.

 

اما گویا فعالیت‎های زیست محیطی شما چشم‎گیرتر است؟

شاید! زندگی روزانه‌ من با گل و گیاه سپری می‎شود. سالیانه حدود 2 هزار و 500 تا 3 هزار نهال در خزانه شخصی می‎کارم و حدود 3 دهه است که در این زمینه فعالیت دارم. در سال 92 حدود 13 هزار بذر بلوط را با مشارکت مردم در جاهای مختلف کاشته‎ایم. همچنین با مردم حدود 200 هزار بذر بلوط را در بام لرستان کاشته‎ایم تا اگر روزی لرستان دچار کم آبی شود، بلوط جایگزین کاج و سرو شود، همچنین در این منطقه گونه‎های مختلف بومی از قبیل گیرچ؛ مرو، قلنگ، داغ داغان (تای) کشت کرده‎ایم. لازم است بدانید عمر درختان بلوط بر اساس تخمین‎هایی که زده شده به دو هزار سال نیز می‎رسد و گونه‎های همراه آن نیز بین هزار و 600 تا هزار و 800 سال عمر می‎کنند.

 

عامل این همه کار و فعالیت در چیست؟

قدرشناسی از طبیعت و عشق مهم‌ترین عوامل این موضوع هستند. در این‎کار هیچ‎گاه مادیات نقشی نداشته و به جرات می‌گویم در طی این 30 سال حتی یک ریال از هیچ مقام و یا جایی برای فعالیت‌های زیست محیطی نگرفته‌ام. خوشبختانه در دوره مدیریت افراد مختلف با همه‎ی آن‌ها همکاری داشته و تغییر مدیران، وقفه‎ای در کار من ایجاد نکرده است.

 

جنگل کوچکِ خانه‌ی شما بسیار زیباست! چه کسانی از این بهشت بهره می‌گیرند؟

خیلی از علاقه‎مندان و به‌خصوص دانش‌آموزان مدارس معمولا برای بازدید به این‎جا می‌آیند. البته قبلاً ما از مدارس درخواست بازدید می‌کردیم، اما حالا وضع به گونه‎ای شده که مدارس از ما درخواست بازدید می‌کنند.

 

هدف‌تان از این‌کار چیست؟

همین‎که دانش‌آموزان بفهمند که حدود 60 درصد اکسیژن زمین را درختان تامین می‌کنند برای من کافی است. برای من اهمیت کار در این است که به بچه‌ها و حتی بزرگ‌ترها یادآوری کنم حتی از ضایعات و زباله‌ها هم می‎توانیم به نفع طبیعت استفاده کنیم. من در جای خلال دندان؛ پوست تخم مرغ؛ پوست انار و پرتقال و حتی کفش پاره به شکل نمادین گل و گیاه پرورش داده‎ام. جالب است برایتان بگویم دختر بچه‎ای که بعد یکی از بازدیدها، به خانه برگشته بود از پدر خود درخواست کرده بود که در پارکینگ گلدان قرار دهد تا جبران دود اگزوز ماشین پدر بشود.

 

گفتگو با مظفر افشار پدر بلوط لرستان - یافته

 

طی سال‌های اخیر تشکل‎های زیادی در عرصه‌ی محیط زیست فعال شده‌اند، نقش این Ngo ها را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

تشکل‎های محیط زیست و Ngo از نظر بنده بسیار مفید هستند و وجودشان برای کمک به محیط زیست ضروری است چون هدف آن‎ها هم حفظ محیط زیست است، اما بعضی از آن‎ها و به خصوص جوان‎ترها با مسایل احساسی برخورد می‌کنند. ما حدود 10 Ngo در خرم‌آباد و حدود 35 Ngo در سطح استان داریم که برخی از آن‌ها مراحل ثبت خود را طی می‌کنند. این تشکل‌ها باید بدانند که لازم است در مسیر حفظ محیط زیست گام بردارند و می‎بایست با مسوولین و متولیان محیط زیست هم‌قدم شوند و دقت کنند که Ngo  قدرت اجرایی ندارند و باید در همین چارچوب گام بردارند و وظیفه‎اشان ارائه راه‎کار به مسوولین است، پس باید همه‎ی تلاش‎شان در همین راستا باشد.

 

مردم چقدر در حفظ محیط زیست نقش دارند. آیا طی سال‎های اخیر فرهنگ استفاده از طبیعت پیشرفتی داشته است؟

مردم در خیلی از موارد علاقه‌مند و مشتاق خدمت به محیط زیست هستند و این علاقه طی سال‎های اخیر خیلی بیشتر شده و خوش‌بختانه فرهنگ استفاده و حفاظت از محیط زیست هر روز در حال توسعه است. بخشی از مراقبت و آب‎رسانی درختان در بام لرستان را به مردم علاقه‌مند واگذار کرده‎ایم و آن‎ها هم نهایت تلاش خود را می‎کنند. مردم بطری‎های خالی را از پایین بام به بالا حمل می‎کنند و در مسیر برگشت درختان را با بطری‎های پر شده، آبیاری می‎کنند.

 

از علاقه‎مندی مردم به طبیعت خاطره‎ای هم دارید؟

خاطره فراوان است! عروس و دامادی در بام لرستان حضور یافتند و به آن‎ها پیشنهاد دادم به برکت پیوند فرخنده‎شان نهالی بکارند. آن‎ها مشتاقانه این کار را انجام دادند و جالب این‎که بعد از گذشت 16 ماه و با فرزندِ تازه متولد شده‌شان نهال درخت را آبیاری و سرکشی می‎کنند. بعد از این جریان عروس و دامادهای زیادی متقاضی این کار شده و پیوند مقدس ازدواج‎شان را با کاشت نهال بر بام لرستان جشن می‌گیرند؛ یا خانواده دیگری که فرزندشان را از دست داده‌اند در بام لرستان نهال کاشته و به یاد فرزندشان از آن مراقبت می‌کنند.

گفتگو با مظفر افشار پدر بلوط لرستان - یافته

 

مردم شما را به عنوان «پدر بلوط» می‌شناسند. این موضوع تکلیف شما را سنگین تر نمی‎کند؟

همین قدر عرض کنم که شبی که نوبت آبیاری درختان در بام لرستان بود و باید درختان را تا پایین آبیاری می‎کردم، چون خیلی خسته بودم، می‌خواستم کار را نیمه تمام رها کنم و روز بعد برای آبیاری اقدام کنم؛ اما به یاد آوردم که من را «پدر بلوط» می‌دانند. پس کدام پدر، فرزندانش را بدون آب رها می‌کند؟ دوباره برگشتم و تمام نهال‌ها را آب دادم.

 

شما با شوقی خاصی از کاشت بلوط در بام لرستان سخن می‎گویید! اما عده‎ای اعتقاد دارند کاشت بلوط در این مکان با موفقیت همراه نخواهد بود!

به همه اطمینان می‌دهم که بلوط در سخت‌ترین شرایط و خاک رشد می‌کند و این دغدغه مردم موضوعیت ندارد. مهم این است که ما در دو سال اول به طور مرتب بلوط‎ها را آبیاری کنیم. ‎کارشناسی لازم در خصوص کاشت بلوط در این مکان صورت گرفته و یقین بدانید که در سال‎های نه چندان دور  شاهد رشد نهال های‎بلوط در این مکان خواهیم بود.

 

آیا سایر استان‌ها از تجربیات شما استفاده کرده‌اند؟

بله! بارها. همین چند وقت پیش مسوولین اراک، شهردار مرکزی و شهردار سنجان برای کاشت بلوط در منطقه سنجان با من تماس گرفتند تا آن‎ها را در کاشت بلوط یاری دهم. خوشبختانه با مساعدت آن‌ها توانستیم نهال‌های زیادی در منطقه بکاریم. از این موضوع هم خوشحال بودم و هم ناراحت. خوشحال برای اینکه استان‎های هم‎جوار علاقه‌مند به کاشت بلوط شده‌اند و ناراحت از اینکه چرا گاهی اوقات برخی مردم و یا مسوولین‌، همکاری لازم را نمی‎کنند.

 

اخیراً شاهد هستیم در کوهستان‌های اطراف خرم آباد خطوطی به شکل V در پای درختان کشیده شده. علت این اقدام چیست؟

این طرح که به طرح V مشهور است با مدیریت منابع طبیعی لرستان و در منطقه شوراب به‎صورت آزمایشی اجرا شده که جواب هم داده است. در شیب پایین درختان بلوط، شیاری به طول يك متر و به شکل عدد 7 فارسي ایجاد کرده‌ایم که در انتهای آن چاله‌ای به عمق نیم متر کنده‌ایم. این کار باعث ایجاد آب انبار شده و درختان مدت زیادتری از نعمت باران استفاده می‌کنند. از مردم هم می‌خواهم که در تفریحات آخر هفته خود همین کار را انجام دهند و به ماندگاری آب در محیط پیرامونی درختان کمک کنند.

در شیب پایین درختان بلوط، شیاری به طول 1 متر و به شکل عدد 7 ایجاد کنیم- یافته

در شیب پایین درختان بلوط، شیاری به طول 1 متر و به شکل عدد 7 فارسي ایجاد کنیم

 

یکی دیگر از مشکلات موجود چرای گوسفندان در مناطق کوهستانی است . نظر شما در این باره چیست؟

بارها شاهد بوده‎ایم که چوپان‌ها و دامدارها شاخه‌های بلوط و درختان دیگر را بریده‌اند و گوسفندان را در فصل بذر به چرا برده‌اند. گوسفندهایی که در دسته‌های بزرگ از شاخه‌های بریده بلوط‌ها آویزان می‌شوند و برگ‌های آن را می‌خورند. بلوط‌هایی که بیش از ۲۰۰ سال عمر دارند . آیا این ظلم به طبیعت نیست؟ اما ما خسته نمی‎شویم و به تلاش‎مان ادامه می‎دهیم

 

با این همه اقدام، اما بحث «زوال بلوط»  جدی است.

همین جا خبر خوشی به شما می دهم. قبلا" اعلام شده بود که 17 میلیون اصله درخت بلوط در منطقه زاگرس که به بیماری «زوال بلوط» دچار شده‌اند می‌بایست قطع شوند؛ اما به شما مژده می‌دهم بارندگی‌های اخیر باعث شد که درختان به ظاهر خشک شده، جوانه‌های جدیدی زده و شاخ و برگ‎شان رشد کرده است. البته از همان ابتدا بنده و مسئولین محیط زیست استان با کندن درختان بلوط مخالف و نگران بودیم .

گفتگو با مظفر افشار - یافته

 

خبر خوشحال کننده‎ای بود و خوشحالی ما را بعد از اقدام خوب چوپان فداکار لرستانی دو چندان کرد. حال که بحث به نوروز کشید نظر شما در باره‎ی کار " نوروز" چیست؟

من ارتباط نزدیکی با نوروز دارم متاسفانه برخی خودی‌ها و غیر خودی‌ها قصد داشتند کار او را لوث کنند. من به جرات و قاطعیت عرض می‌کنم که کار نوروز بسیار ارزشمند بود و او کار خوبش را با بخشیدن خسارت بزهایش به کمال رساند و ثابت کرد ارزش وجودی پلنگ و سایر گونه‌های وحشی در منطقه از دام‌هایش ارزش بیشتری داشته و با این کار به همه ما درس داد. من به همه شما و به خصوص رسانه‌ها سفارش می‌کنم که این کار خوب نوروز را تبلیغ کنند و به اقدام این روستایی بافرهنگ باشک نگاه نکنند. در همین رابطه عرض کنم که سال قبل در جریان نمایشگاه دست‎آوردهای محیط زیست که در تهران برگزار شد، در حضور بنده 25 میلیون تومان بابت خسارت به نوروز کمک کردند اما نوروز از قبول این هدیه از مسوولان خودداری کرد و گفت من به خاطر عشق به سرزمینم این کار را کرده‌ام.

 

و کلام آخر؟

از همه می‎خواهم با طبعیت و محیط زیست مهربان باشند

گفتگوی عبدالرضا قاسمی با مظفر افشار پدر بلوط لرستان- یافته

 

گفت‌وگو: عبدالرضا قاسمی/ یافته

 

* سازمانهای مردم‌نهاد  یا NGO: سازمانی با شخصیت حقوقی مستقل، غیر‌دولتی، غیر انتفاعی و غیر‌سیاسی است که برای انجام فعالیت داوطلبانه با گرایش فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، بشردوستانه و بر اساس قانون‎مندی و اساس‌نامه مدون، رعایت چارچوب قوانین موضوعه کشور و مفاد آیین‌نامه‌های اجرایی آن فعالیت می‌کند.