یافته، اولین پایگاه خبری دارای مجوز در لرستان

آیین خاک‌سپاری مردگان که نشات گرفته از باورهای انسان نسبت به دنیای ماوراءالطبیعه است از گذشته‌های دور تاکنون در میان اقوام مختلف با سبک و سیاق گوناگون رواج داشته است.
تصور وجود دنیای پس از مرگ مهم‌ترین باوری است که بر چگونگی آیین‌ها تأثیرگذار است. در استان لرستان کنونی تنوع گویشی و منطقه‌ای لک‌ها، لرها و بختیاری‌ها سبب گردیده که هر کدام متناسب با باورهای خویش نوعی از آیین و مراسم را به نمایش گذارند که در جایگاه خویش در خور بررسی و کنکاش هستند.
 در سده‌های اخیر اسلوب دفن مردگان در نقاط مختلف از یک الگوی کلی پیروی می‌کند و آن نوعی از تدفین است که با قرار دادن جسد در گور و پوشاندن سطح آن با تخته‌سنگ صورت می‌گیرد.
 در چنین وضعیتی تنها سمبل‌های حک‌شده بر روی سنگ‌قبرها است که نوعی تمایز را در بین اقوام مختلف نشان می‌دهند. در واقع آرایش قبر متوفی نشانگر برخی ویژگی‌های منحصر به فرد است که در چهارچوب پارامترهای فرهنگی قومیت‌ها قلمداد می‌گردند.
علاوه بر ویژگی‌های قومی عوامل دیگری چون جنسیت و جایگاه اجتماعی متوفی در تنوع سمبل‌ها، نقوش و حتی اندازه سنگ‌قبرها تأثیرگذار بوده است. شهرستان‌های کوهدشت و الیگودرز در لرستان معرف شمار زیادی از قبرستان‌هایی است که هرکدام از آن‌ها می‌تواند نقش بارزی در پژوهش‌های مردم‌شناسی چند سده اخیر داشته باشند.
 این قبرستان‌ها به‌مثابه موزه‌هایی در فضای باز هستند که موضوعات گوناگونی از نقوش بر روی سنگ‌قبرها به نمایش درآمده است.
نقش سوارکاران، نقوش تیر‌اندازی، رقص دسته‌جمعی، حیوانات شکاری، صحنه‌های شکار کل و بز، تصاویر گلیم‌بافی زنان، موتیف‌های گیاهی و درختی و همچنین تصاویر آلات مذهبی و طهارت همچون مهر، تسبیح، آینه، قیچی، شانه، آفتابه و لگن بر روی این سنگ‌قبرها مشاهده می‌شوند که بازتابی از زندگی روزمره و جایگاه افراد متوفی هستند.
شایان ذکر است تهیه این گزارش و عکس‌ها حدود سه سال زمان برد و عکس‌های زیادی از این قبیل توسط نگارنده تهیه شده که در این مقال نمی‌گنجد و امید است این مطلب شروعی برای پژوهش‌های جدید در این مسیر شود.

گزارش و عکس: کامی دولتشاه

دیدگاه‌ها  

#1 بیرانوند 1395-09-14 11:57
آقای دولتشاه گزارشتون بسیار عالی بود
ولی از شما بعید بود لرستانیها رو تفکیک کنی ماهمه لر هستیم..چرا میگی لک بختیاری لر ینی چی..لرستان متشکل از لرهای لک بختیاری بالاگریوه و ثلاثی هست..لطفا آب به آسیاب دشمن نریزید..
نقل قول کردن
#2 narges hafezi 1395-09-14 14:41
جالب بود
البته چون منطقه کوهدشت اقوام مهاجر زیاد بهش وارد نشدن واسه همین نمونه های باقی مانده سنگ قبرها بیشترن
نقل قول کردن
#3 بیرانوند 1395-09-14 15:53
به نقل از narges hafezi:
جالب بود
البته چون منطقه کوهدشت اقوام مهاجر زیاد بهش وارد نشدن واسه همین نمونه های باقی مانده سنگ قبرها بیشترن

کلا لرستان از این نوع قبرها زیاد داره..
جوری حرف زدین انگار بقیه جاهای لرستان مهاجرن..ی کم دقت کنید خانوم محترم
نقل قول کردن
#4 سالاروند 1395-09-14 18:18
مردمان لر شامل(مینجایی،بخ تیاری,لک,ممسنی, ثلاثی,بویراحمدی )بعضی به اشتباه لر رو فرو کاستن به یک شهر یا استان.الان لرهای کمزاری در عمان جزیره مسندم هم هستند.متأسفانه ما مردم لر هیچ رسانه فراگیری که توان معرفی شاخه های گوناگون مردم لر را داشته باشد نداریم
نقل قول کردن
#5 خایدالو سیتی 1395-09-14 21:34
به نقل از سالاروند:
مردمان لر شامل(مینجایی،بختیاری,لک,ممسنی,ثلاثی,بویراحمدی)بعضی به اشتباه لر رو فرو کاستن به یک شهر یا استان.الان لرهای کمزاری در عمان جزیره مسندم هم هستند.متأسفانه ما مردم لر هیچ رسانه فراگیری که توان معرفی شاخه های گوناگون مردم لر را داشته باشد نداریم

دقیقا جزایر مسندم و خصت کشور عمان لر کمزاری هستن..خانقین و مندلی بدره عراقم لر هستن..کسی ک درمورد تاریخ قوم خودش چیزی ندونه شک نکن هویتشو براحتی عوض میکنه
نقل قول کردن
#6 narges hafezi 1395-09-15 01:30
جهت اطلاع حضرتعالی منظور ساکنین امروز و لرستان نیست هرچند جابجایی از روستابه شهر وشهربه روستا و شهربه شهر جزء مهاجرت داخلی محسوب میشه پس لطفا کلمه مهاجر رو بدون علم به معنی اون بد تعبیر نکنین.
ضمنا اگه تاریخ رو بخونین بخاطر جنگ و ... گروههایی اومدن چه حمله و چه سکونت و خیلی از آثار تارخی ما به همین جهت از بین رفت یا موزه های دیگ واسه نمونه نگهداری میشه البته این هجوم و غارت برخی جاها کمتر بوده و اینکه کوهدشت جزو شهرستانهایی هستش که قبرستان قدیمی( سنگ قبرهایی که حتی یکیشون قدمتش به هزارسال هم میرسه) زیاد داره . به نظر محققین این منطقه که معتقدن سنگ قبرهایی که امروز توی گورستان روستای ابوالوفاء دیده میشه بجامونده تعداد زیادی از سنگ قبرهایی هستش که مربوط به قرن پانزدهم تا قرن اخیرن.
نقل قول کردن
#7 فرهاد 1395-09-15 18:12
مشکل امروز ما فقرطبیعت مناطق مرکزی کشوره که با زیاده خواهی هاشون دارن شوره زار را آباد و مناطق آباد را کویر میکنند
نقل قول کردن
#8 محمد سپهوند 1396-08-03 14:08
ممنون از اینکه در تلاش هستین طبیعت و فرهنگ استان رو بیشتر بشناسانیم.
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه

تذكر: نظرات حاوي توهين يا افترا به ديگران، مطابق قوانين مطبوعات منتشر نمي‌شوند

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

بازگشت به بالا